ZBOG HAKERSKOG NAPADA

Dva tjedna onkološki bolesnici čekali na zračenje: Oglasili se s Rebra

Zgrada KBC Zagreb
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
12.07.2024.
u 13:01

U sljedećim danima uz značajne napore svih djelatnika Zavoda za planiranje i provođenje radioterapije (rad u 3 smjene i vikendom) normalizirat ćemo rad u najkraćem mogućem roku uz održanje kvalitete rada kao prije napada, kažu iz KBC-a Zagreb

KBC Zagreb oglasio se o problemima nakon hakerskog napada koji se dogodio krajem lipnja, a zbog čega su najteže oboljeli pacijenti morali čekati zračenja. 

"Na sam dan kibernetičkog napada na KBC Zagreb ni jedan od 5 linearnih akceleratora nije radio. Već sljedeći dan, 28. lipnja, a nakon sigurnosnih provjera, s radom su započela dva uređaja. Preostala tri bila su izvan funkcije zbog neophodne sigurnosne provjere do 10. srpnja 2024. oko 13 h", objavio je KBC Zagreb. 

"Sve vrijeme hitna palijativna zračenja uredno su provedena na dva funkcionalna uređaja, uz produljenje radnog vremena djelatnika do 23.30 sati. Zbog navedenog smo bolesnicima koji su bili u tijeku zračenja kao i za one koji su bili pripremljeni za početak zračenja bili prisiljeni izraditi nove planove zračenja, s čime smo započeli 10. 7. 2024., nakon 13 h. Dana 11. 7. 2024. zračeno je prvih 10 bolesnika", pojašnjavaju u KBC Zagreb te dodaju:  

"Kako u periodu onesposobljenosti za rad čak 3 od ukupno 5 linearnih akceleratora nismo znali do kada će trajati navedeno stanje, nismo mogli dodatno preuzimati nove bolesnike za planiranje zračenja. U sljedećim danima uz značajne napore svih djelatnika Zavoda za planiranje i provođenje radioterapije (rad u tri smjene i vikendom) normalizirat ćemo rad u najkraćem mogućem roku uz održanje kvalitete rada kao prije napada. Nakon jučerašnjeg starta sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Oncor, danas se započelo sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Varian Halcyon. Danas poslijepodne započinje zračenje bolesnika za koje je napravljen plan zračenja", dodali su. 

VIDEO KBC Zagreb o hakerskom napadu: 'Sigurnost bolesnika nije ugrožena ni u jednom trenutku'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije