POSTIZBORNE KONZULTACIJE

Kickl izvijestio austrijskog predsjednika da očekuje mandat za sastav Vlade i kancelarsko mjesto

Head of Freedom Party (FPOe) Herbert Kickl attends their final election rally in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/2
05.10.2024.
u 22:41

Bio je to prvi od ukupno pet pojedinačnih “sondirajućih”, konzultativnih razgovora prvog čovjeka u državi koje će, kako je najavio, voditi s čelnicima svih parlamentarnih stranaka.

“Kickl za dvočlanu koaliciju, s njim na čelu kao kancelarom”, “Kickl sotonizira konkurenciju i traži partnera”, “Ispružena ruka - Kickl zatražio nalog za kancelarstvo”, “Poker, tko će vladati Austrijom”, “Van der Bellen sada zna da  Kickl želi na čelo vlade kao kancelar”, samo su neki od naslova u austrijskim medijima, nakon što je danas prijepodne čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Herbert Kickl, koja je pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Austriji, sazvao konferenciju za novinare, da ih izvijesti što je jučer razgovarao s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom

Bio je to prvi od ukupno pet pojedinačnih “sondirajućih”, konzultativnih razgovora  prvog čovjeka u državi koje će, kako je najavio, voditi s čelnicima svih parlamentarnih stranaka.

Kako je Kickl odmah na početku Pressice rekao novinarima, oni mogu slušati, ali nema postavljanja pitanja. Vjerojatno u strahu da ga ne pitaju o onom glavnom pitanju, da li će mu savezni predsjednik povjeriti mandat za sastav Vlade? S obzirom da se njegov FPÖ, koji je s oko 29 posto glasova postao izborni pobjednik, smatra euroskeptičnim i naklonjenim Rusiji.
Zato je bolja tišina!

“Narod se je prošle nedjelje jasno izjasnio što želi”, rekao je Kickl dodavši: “Jasan smo nalog dobili, pet godina za Austriju”.

O svom razgovor s Van der Bellenom Kickl je rekao: “Nisam bio u Hofburgu kao šef stranke koja ima 16 posto glasova nego kao zastupnik, odvjetnik i glasnogovornik 1,4 milijuna birača”, napomenuo je Kickl, opisujući novinarima veličinu njegove pobjede.

“Razgovor u četiri oka bio je u ugodnoj atmosferi i otvoren”, istakao je čelnik FPÖ-a. I to, unatoč toga, kako je rekao, što se zna da on i predsjednik Van der Bellen, imaju različita mišljenja.

Kickl je posebno naglasio da je austrijskog predsjednika, “iz prve ruke” informirao kako on “želi voditi sljedeću Vladu,  kao kancelar na njenom čelu”.

“Sada je na potezu savezni predsjednik”, poručio je Kickl. Dodao je kako buduća Vlada mora biti stabilna i sastojati se od dvije stranke s jasnom mandatskom većinom, podsjetivši nazočne da je na izborima bio “samo jedan veliki izborni pobjednik, a ne njih više”.

“Vjerujem da bi koalicija gubitnika bila apsolutno fatalan signal biračima”, ustvrdio je Kickl podvukavši kako bi “Vlada bez FPÖ-a, bio šamar biračkom tijelu”.

Kako je Kicklova stranka s 29 posto glasova tek relativni izborni pobjednik, prinuđena je krenuti u potragu za potencijalnim koalicijskim partnerom. To bi mogli biti jedino narodnjaci (FPÖ), međutim kancelar Nehammer je odbio koaliciju sa “slobodnjacima” dok im je na čelu Kickl. 

Dakle ÖVP je jedina stranka koja nije potpuno zatvorila vrata krajnjim desničarima. Međutim da do te koalicije dođe, morao bi netko od čelnika se maknuti i prepustiti kormilo nekom drugome, prihvatljivom za obje stranke. A to se, prema procjenama analitičara neće dogoditi, te je, s obzirom da su svi ostali stranački čelnici odbili koaliranje s Kicklom, najizglednija tro-člana koalicija. narodnjaci (ÖVP) - socijaldemokrati (SPÖ) i liberali Neosa ili Zeleni, kao treći partner.

Dvočlana koalicija narodnjaka i socijaldemokrata je gotovo isključena jer zajedno imaju 93 mandata, samo jedan više od 92 potrebnih, što je pretanko za stabilnu parlamentarnu većinu.

U potrazi za partnerom Kickl o konkurentima iz “gubitničke koalicije” govori sve najgore.
Na drugoj strani i danas je, kao i u izbornoj noći, više puta ponovio:

“Naša je ruka ispružena!”

U ponedjeljak su na razgovor kod predsjednika Van der Bellena pozvani kancelar Karl Nehammer, predsjednik drugoplasirane (26,3 posto glasova) Narodne stranke (ÖVP) i predsjednik Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Andreas Babler, koja je s 21,1 posto glasova birača završila na trećem mjestu. U utorak Van der Bellenu na razgovor dolazi šefica liberala Neosa Beate Meinl - Reisinger i šef Zelenih, potkancelar Werner Kogler.

Austrijski predsjednik je za austrijsku televiziju ORF rekao da će nakon svih pet objavljenih razgovora izvijestiti javnost o aktualnoj situaciji.

Dakle, kako ističu večeras domaći mediji, postizborni “poker” tko će vladati Austrijom se nastavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije