SJEVERNOKOREJSKI VOĐA

Kim Jong-un u novogodišnjoj poruci: Čeka nas velika borba za život ili smrt

North Korean leader Kim Jong Un speaks during the Eighth Conference of Military Educationists of the Korean People's Army at the April 25 House of Culture in Pyongyang
Foto: KCNA/REUTERS
1/3
01.01.2022.
u 08:29

Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unaprjeđenje života stanovnika

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un svoju je desetu godinu na vlasti zaključio govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, spominjao tvornice traktora i školske uniforme umjesto nuklearnog naoružanja i Sjedinjenih Država, prenose državni mediji u subotu. 

Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unaprjeđenje života stanovnika, a državu čeka „velika borba na život ili smrt“, rekao je Kim u govoru u petak, na kraju četvrtog plenarnog zasjedanja 8. Središnjeg odbora Radničke partije Koreje (WPK) koje je počelo u ponedjeljak.

Taj se susret poklopio s 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca 2011. godine. 

Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave poput diplomatskog angažmana s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama. 

No sažeci njegovog govora objavljeni u sjevernokorejskim državnim medijima ove godine ne spominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dviju Koreja i „vanjska pitanja“. 

Govor je naglasio ekonomske probleme s kojima je Kim suočen kod kuće, gdje je samonametnuto zatvaranje granica zbog koronavirusa učinilo Sjevernu Koreju izoliranijom nego ikada. Međunarodne organizacije upozoravaju na moguće nestašice hrane i humanitarnu krizu. 

„Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine je pružiti sigurnu garanciju za implementaciju petogodišnjeg plana i dovesti do iznimne promjene u razvoju zemlje i standardu života“, rekao je Kim. 

Većinu svog obraćanja komunistički čelnik iskoristio je za unutarnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv „praksi koje nisu socijalističke“. 

Državni mediji govore o „razvoju ultramodernih oružanih sustava“ kao najvećeg postignuća u protekloj godini, a Kim je naglasio i kako treba jačati nacionalnu obranu zbog nestabilne međunarodne situacije. 

Kim nije spomenuo američki poziv na razgovore o denuklearizaciji ili južnokorejsku inicijativu o formalnom dovršetku Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. 

VIDEO Kim Jong-un u Vijetnamu 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije