blizu Filipina

Kinezi svoj 'čudovišni brod' usidrili u Južnokinesko more: 'Ovo je čin zastrašivanja'

Foto: Philippine Coast Guard/X
1/12
08.07.2024.
u 12:51

"Ova čudovišna plovila osmišljena su da zastrašuju svoje susjede, izbjegavajući eskalaciju koja bi uslijedila slanjem ratnog broda"

Kina je prošli tjedan postavila jedan od svojih "čudovišnih brodova" obalne straže unutar ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) Filipina, što je filipinski dužnosnik nazvao činom zastrašivanja tijekom teritorijalnog spora između Pekinga i Manile u Južnokineskom moru. Glasnogovornik filipinske obalne straže Jay Tarriela rekao je da je brod kineske obalne straže CCG-5901 usidren blizu Sabina Shoala u otočju Spratly, oko 130 kilometara sjeverozapadno od filipinskog otoka. Brod CCG-5901, s težinom od 12.000 tona i duljinom od 165 metara, tri puta je veći od glavnih patrolnih brodova američke obalne straže, što je mnoge navelo da ga nazovu čudovištem", piše CNN

Dok je bio na Sabina Shoalu, kineski brod bio je usidren na udaljenosti od oko 800 metara od jednog od najvećih filipinskih brodova, BRP Teresa Magbanua, rekao je Tarriela u objavi na X-u. CCG-5901 više od pet puta veći je od filipinskog broda BRP Teresa Magbanua. "To je čin zastrašivanja kineske obalne straže", rekao je Tarriela tijekom foruma u subotu, prema izvješću Reutersa. Međutim, rekao je da Filipini neće odustati od svojih potraživanja u Južnokineskom moru. "Nećemo se povući niti ćemo biti zastrašeni", dodao je Tarriela.

Kada su kinesko ministarstvo vanjskih poslova pitali o filipinskim tvrdnjama tijekom redovite tiskovne konferencije u ponedjeljak, kineski glasnogovornik Lin Jian odbacio je tvrdnje da je to područje dio filipinske ekskluzivne ekonomske zone. "Kineski vojni i policijski brodovi koji patroliraju i provode zakon u vodama blizu Xianbin Jiaoa djeluju u skladu s kineskim domaćim zakonima i međunarodnim pravom", rekao je glasnogovornik Lin Jian, koristeći kineski naziv za Sabina Shoal. Kina tvrdi da ima "neospornu suverenost" nad gotovo cijelim Južnokineskim morem, uključujući mnoge otočiće i pješčane sprudove udaljene stotinama kilometara od kineskog kopna. Više vlada, uključujući Manilu, ima suprotstavljene zahtjeve, piše CNN

Godine 2016. međunarodni sud u Haagu presudio je u korist Filipina u značajnom sporu, zaključivši da Kina nema pravnu osnovu za povijesna prava na većinu Južnokineskog mora. Međutim, Peking je ignorirao tu presudu. Umjesto toga, Kina je pojačala svoje pomorske teritorijalne zahtjeve, pri čemu su brodovi kineske obalne straže, pojačani milicijskim brodovima, bili uključeni u višestruke sukobe tijekom protekle godine, pri čemu su oštećeni filipinski brodovi, a filipinski mornari ozlijeđeni vodenim topovima. Sukob blizu Second Thomas Shoala u lipnju vidio je kineske časnike obalne straže kako mašu sjekirama i drugim oružjem prema filipinskim vojnicima i režu njihov gumeni čamac. Filipinski vojnik izgubio je palac tijekom sukoba.

CCG-5901 nije bio uključen u taj incident, ali je od tada patrolirao područjima filipinske EEZ, rekao je Ray Powell, stručnjak za Južnokinesko more i direktor SeaLighta pri Gordian Knot Centru za inovacije nacionalne sigurnosti na Sveučilištu Stanford. "Ova 'Čudovišna' plovila osmišljena su da zastrašuju svoje susjede, izbjegavajući eskalaciju koja bi uslijedila slanjem ratnog broda", rekao je Powell, misleći na vojne brodove.

>>> FOTO Vruće vam je? Amerikanci se prže na 47 °C, a kod njih je izmjerena i najviša temperatura ikad zabilježena

1/20
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:26 08.07.2024.

Koliko ovdje ima ljubitelja kineskih i ruskih "mirotvoraca"

AS
Asirijac
13:30 08.07.2024.

Kina je usla u kinesko more, SAD je zabrinut!

PA
pasodoble12
13:11 08.07.2024.

A šta je da američkim nosačem aviona koji se šetka tu na istoj ruti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije