Kiša naoružanja

Trumpovih 12,5 milijardi krvavih dolara za Saudijsku Arabiju

SAD želi da Saudijska Arabija bude lider na Bliskom istoku
Foto: Reuters
1/11
22.03.2018.
u 17:16

Saudijski princ Mohamad bin Salaman, zvan MbS, dobio je podršku "velikog prijatelja" Trumpa i novo oružje za pokolje u Jemenu

Koje je sljedeće žarište na Bliskom istoku, Katar ili Iran, koje će se aktivirati nakon povratka saudijskog prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, kojega sve više zovu MbS, s trotjednog posjeta SAD-u, u kojem će obići sve, od istoka do zapada, pitaju se analitičari strahujući od novih eskalacija sukoba. Naime, nakon posjeta Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji lani u svibnju, odmah nakon njegov povratka u SAD, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom optuživši Dohu da podržava “terorizam”, a kao taoca uzeli su premijera Libanona Saada Haririja.

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, kao protutežu najavio je posjet Putinu. Taj posjet analitičari tumače kao da šeik Tamim bin Hamad Al Thani traži rusku zaštitu od moguće vojne invazije Saudijske Arabije i njezinih saveznika na tu zemlju s obzirom na to da ekonomska blokada nije urodila plodom.

Trump i bin Salman razgovarali su o prošlogodišnjem dogovoru o saudijskim investicijama u SAD-u vrijednima 200 milijardi dolara, uključujući veliku kupnju američke vojne opreme, nakon čega je potpisan i ugovor o kupnji oružja za Saudijsku Arabiju “velikog prijatelja Salmana” za dodatnih 12,5 milijardi dolara što će, kako Trump kaže, doprinijeti otvaranju 40.000 radnih mjesta u SAD-u.

Trump pod svaku cijenu želi da Saudijska Arabija “preuzme lidersku ulogu u regiji“ kako bi se mogli suprotstaviti iranskog dominaciji. Iako se očekivalo da će Donald Trump, zbog sve većih pritisaka svjetske javnosti, zaustaviti krvoproliće i vojnu intervenciju Saudijske Arabije u Jemenu, umjesto pritiska, saudijski princ MbS dobio je podršku Trumpa i novo oružje za pokolje u Jemenu.

Komentara 11

TE
Teuta
17:56 22.03.2018.

Ne ulazeci u siri politico-militarni kontekst (nije to isto kao iznijeti negativan stav spram Istanbulske Konvencije ili zaprepastenje obzirom na eventualnu mogucnost da RH nije reagirala primjereno i pravovremeno u arbitraznom postupku sa Slovenijom) nego zakljucujuci bas onako slijedom dogadjajaja u posljednje vrime - covik je svetac, ako mene pitate...

Avatar superhik74
superhik74
18:53 22.03.2018.

Saudijska vehabija je dobila naredjenje da treba srusiti Jemen da bi napravili "jos bolji i stariji" Jemen, uz devizu : "Make Jemen great again." Usput ce reciklirati par stotina milijardi petrodolara i cionisti s Wall Streeta ce biti zadovoljni.

MA
Majur
18:40 22.03.2018.

Vi nama naftu i baze u vašoj zemlji,mi vama devinim jahačima oružja za vaše Petrol-dolare i dopuštenje da orgijate po našim naputcima,udrite po Iranu,toj sotoni,ipak ste vi oličenje ljubavi kroz vjeru...yeah,make America great again!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije