Klimatske promjene kradu 'bijeli Božić'

22.12.2008.
u 17:11

Izgledi za "bijeli Božić" u dijelovima sjeverne hemisfere smanjili su se u prošlom stoljeću zbog klimatskih promjena i vjerojatno će biti sve manji do 2100. godine, izjavili su meteorolozi i klimatolozi.

Iako će ove godine mnogi dijelovi Azije, Europe i Sjeverne Amerike imati bijeli Božić s puno snijega na tlu, porast globalne temperature za 0,7 stupnjeva Celzija od 1900. godine i predviđeni još veći porasti do 2100. pokazuju taj nemilosrdan trend.

"Vjerojatnost snijega za Božić već je manja nego što je bila prije 50 godina, ali postat će još i veća rijetkost na mnogim mjestima u drugom dijelu ovog stoljeća", rekao je Friedrich-Wilhelm Gerstengarber, znanstvenik s Instituta za istraživanje utjecaja klime u Potsdamu.

Tako je, primjerice, u Berlinu na Božić posljednji puta zasniježilo prije sedam godina, a meteorolozi kažu da snijega neće biti ni ove godine.

U gradovima s više maritimnog utjecaja na klimu, kao što je London, i gradovima s umjerenom kontinentalnom klimom kao što je Pariz, snijeg za Božić već je sada rijetkost, a za sto godina postat će čudo, kazao je Gerstengarber. Ni u jednom od ovih gradova ne očekuje se snijeg ove godine.

"Želja za snijegom za Božić sve je veća što je on rjeđi", rekao je Gerstengarber za Reuters dodajući da će gradovi na maloj nadmorskoj visini, kao što je Berlin (30 metara iznad razine mora), do 2100. godine imati iznimno rijetke prigode uživati u snijegu koji se hvata na tlu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije