Klimatske promjene prijete svjetskim čudima prirode

05.04.2007.
u 15:09

BRUXELLES - Klimatske promjene prijete uništenjem Velikog koraljnog grebena i ostalog svjetskog prirodnog nasljeđa, ako države ne smanje ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu, objavila je u četvrtak organizacija za zaštitu prirode WWF.

"Od kornjača do tigrova, od pustinje Chihuahua do Amazone, sva ta čuda prirode izložena su riziku zbog rasta temperature na Zemlji", rekla je Lara Hansen, vodeći znanstvenik programa WWF-a o globalnim klimatskim promjenama.

"I dok ih prilagodba na promijenjene klimatske uvjete može samo djelomično spasiti, jedino drastična akcija vlada u pravcu smanjenja emisije plinova može spriječiti njihovo potpuno uništenje", dodala je Hansen.

Njezino upozorenje izneseno je na sastanku vodećih stručnjaka za klimu u Bruxellesu na kojem će se usvojiti izvješće o regionalnim posljedicama globalnog zatopljenja, kao što su porast gladi u Africi, podizanje razine svjetskih mora i otapanje glečera na Himalaji.

WWF upozorava da Velikom koraljnom grebenu, zbog rasta temperature, prijeti izbjeljivanje koralja. Stručnjaci također tvrde da će kinesku rijeku Jangce, najdužu u Aziji, pogoditi nestašica vode jer se glečeri povlače i postupno nestaju, tvrde u WWF-u.

Posljedice će pretrpjeti i pustinja Chihuahuan u Sjevernoj Americi, jer se prazni rijeka Rio Grande. Šest od sedam vrsta kornjača u Latinskoj Americi i na Karibima ugroženo je, jer njihovim gnijezdima na plažama prijeti dizanje razine mora, upozoravaju u WWF-u.

Stabla Alerce (Fitzroya cupressoides) u Čileu i Argentini, koja mogu doživjeti i do 3.000 godina, također bi mogla nestati zbog dugih sušnih razdoblja i šumskih požara.

WWF stoga apelira na vlade da poduzmu konkretne i odlučne korake kako bi se spriječilo daljnje globalno zatopljenje.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije