FESTIVAL POVIJESTI

Kliofest - povijest na popularan način

U suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Gradskom knjižnicom Vukovar i Udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest Večernji list je lani priredio izložbu "Sloboda se njegovim imenom zove", u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/7
13.05.2022.
u 10:51

9. Festival u NSK 17.-20. svibnja

Kliofest će se od 17. do 20. svibnja održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te na više drugih lokacija u Zagrebu i diljem zemlje. Riječ je o jedinstvenom događaju koji povezuje i stručnjake i zainteresiranu javnost kroz tribine i okrugle stolove te predstavljanje i prodaju knjiga.

Kliofest je jedan od većih sajmova knjiga u Hrvatskoj, s naglaskom na promociji historiografskih i društveno-humanističkih naslova. Ove godine očekuje nas više od 40 predstavljanja knjiga, kao i prodajna izložba na kojoj će naslove po promo-cijenama ponuditi gotovo 50 nakladnika. Svi su događaji uživo, ali se i prenosi preko YouTube kanala.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Okrugli stolovi su posvećeni agresiji Rusije na Ukrajinu, odnosima Kine i jugoistočne Europe te hrvatskoj historiografiji između tradicionalnosti i modernosti i mikrohistoriji. Na tribinama će se govoriti o perspektivama istraživanja srednjoeuropske povijesti, mogućnostima boljeg upoznavanja povijesti susjeda Slovenaca, problematici ženskih dnevnika i zapisa u međuraću, a obilježit će se i deset godina rada Centra za povijesna i kulturološka istraživanja socijalizma te izlazak devetog sveska Hrvatskoga biografskog leksikona.

Održat će se i dva kviza koja priređuju studenti Filozofskog fakulteta.

Na ovogodišnjem će Kliofestu sudjelovati i niz inozemnih sudionika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kine, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine, a moći će se razgledati i niz izložbi: jedna je multimedijalna o sjećanjima na iseljavanje Talijana polovicom 20. stoljeća, druga je posvećena 50. obljetnici Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, treća govori o rapalskim granicama u povodu 100. obljetnice sporazuma, četvrta o akcijaškim danima u doba socijalizma, peta o Hrvatima u Tridesetogodišnjem ratu.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

I najvažnije – na Kliofest se osim autora vraćaju i knjige: na štandovima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mogu se nabaviti najnovija, ali i sva ostala povijesna izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika, uz odgovarajuće popuste vjernim kupcima.

Detalje programa Kliofesta možete pronaći ovdje, odnosno na Kliofest Facebook stranici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije