teške optužbe

Knežević: Cane Subotić prijetio mi je da će ubiti i Pukanića i mene

ratko knežević
Foto: POOL/PIXSELL
1/2
25.02.2010.
u 10:03

Knežević je kazao kako su ga nakon Pukanićeva ubojstva zvali iz SOA-e te ga pitali što misli tko stoji iza likvidacije. On im je kazao da misli da je iza toga duhanska mafija jer su i on i Pukanić svjedočili u talijanskoj istrazi u Bariju.

Stanko Subotić Cane me je nazvao i rekao: “Ubio sam mnoge, pa ću ubiti i tebe i Pukanića ako bude trebalo.” To je bila samo jedna u nizu prijetnji koje smo dobivali Pukanić i ja, a tijekom 2001. dobili smo i zaštitu zbog čestih najava da bismo mogli biti likvidirani. Slovenska tajna služba, a kasnije i hrvatska, presrela je komunikaciju Miše Vujačića (kasnije likvidiran u Ljubljani pred agentima Mosada, op. a.) s nekim u Crnoj Gori, gdje je dogovarano ubojstvo Pukanića.

Ubijao za SDB

– Osim njega, znam da je s istim ciljem u Zagreb već krenuo Lesko Vukotić, ubojica koji je ubijao za crnogorski SDB. No hrvatske tajne službe za to su doznale jer ga je prijavila njegova žena – kazao je danas Ratko Knežević (47), crnogorski poduzetnik, bliski prijatelj ubijenog Pukanića te svojevremeno i savjetnik crnogorskog premijera Mile Đukanovića, svjedočeći u nastavku suđenja optuženima za likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008.

A upravo iz pozicije čovjeka koji je nekad obnašao visoke funkcije u crnogorskoj vlasti, Knežević je pet sati pričao o duhanskoj mafiji te isprepletenosti mafijaškog bratstva i jedinstva izniklog na razvalinama bivše nam države. Opisao je tako na koji su se način u Crnoj Gori švercale cigarete te je objasnio da je to počelo kao borba za nezavisnost Crne Gore koja je bila pod sankcijama. No po svjedoku, kada je shvatio da su se ti kanali pretvorili u kanale kojim se šverca droga, oružje i ljudi, on je odlučio napustiti Crnu Goru. Otad je godinama živio u inozemstvu i Hrvatskoj, a osim crnogorskog, ima britansko i hrvatsko državljanstvo. Hrvatsko državljanstvo, kazao je, dobio je 1999., i to nakon što mu ga je 1995. preko savjetnika osobno ponudio predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Sprege mafije i politike

Govoreći o spregama mafije i politike, Knežević je vrlo eksplicitno kazao kako je Crna Gora “mafijaško-udbaška država u kojoj ljudski život ne vrijedi mnogo, jer mafija upravlja onima koji donose odluke”. Stanka Subotića Canu opisao je kao “najopasnijeg čovjeka na Balkanu koji predstavlja društvenu opasnost”. Sličnim rječnikom svjedok je govorio i o Sretenu Jociću.

– Zašto tvrdite da se najkvalitetnija mafijaška osobnost krije u liku Sretena Jocića? – zanimalo je Željka Žganjera, jednog od odvjetnika Slobodana Đurovića.

– Sreten Jocić je premijer liga srpske mafije, a to je tako notorna činjenica kao što je i notorna činjenica da ste vi bili u USKOK-u – odgovorio je svjedok.

Njegov iskaz znatno je uzrujao i Slobodana Đurovića koji mu je pitanja postavljao nervozno i s povišenim glasom, zbog čega ga je sutkinja upozorila. Kada je Đurović pitao Kneževića za motiv svjedočenja, ovaj mu je odgovorio:

– Svjedočim jer me srce boli zbog Pukanića i svih žrtava mafije. Samo me metak vaših prijatelja u tome može zaustaviti jer vi i vaša obitelj jako dobro poznajete crnogorsku mafiju. Njegovu iskazu kao neistinitom prigovorila je cijela braniteljska klupa. 

Komentara 10

KR
kresimirica
11:53 25.02.2010.

(...)- Pukanić nije prestao pisati, a list je postao svjetski poznat.(...) posebno ovo LIST JE POSTAO SVJETSKI POZNAT, jako zanimljivo i vrijedno istraživanja! nekakvo supriznanjeu ili nominaciju dobili od zapadnjačke ljevice za pljuvanje po Tuđmanu. Od koristi Talijanima... implicitni se dokazi ne uvažavaju pred sudom! DUVANSKA MAFIJA, hm, hm... nije i Marko Milošević bio povezan, ali što bi se sad ubijali \"radi duvana\" kad nitko to nije činio do sada - desetljećima!? Pa čak iako je riječ o balkancima! Pokojni Puki se nije obogatio od Nacionalovog imidža... nitko ga od stranaca ne kupuje, a nije mu tiraža porasla godinama... DUVANSKA MAFIJA, uh, uh... nekako se istragu vuče na krivi trag... možda NAKRO MAFIJA, e, vazda se kod njih pucalo!

MM
Mladen Miletić
12:23 25.02.2010.

Knežević: Subotić mi je rekao: \"Ubio sam mnoge, ubit ću i tebe i Pukanića\" Konačno jedan pošteni hrabri i iskreni čovjek da kaže ono što misli. Ovdje se čuje osjeti u toj rečenici: da je očajan, da nevjeruje u (po(po njemu korumpirani sustav) te da je prisiljen da sam presudi krivcima !Mođemo to i tako shvatiti da nije neki nasilnik ili ubojica prvo upozori tj, obeča tim kojima prijeti opasnost od (privatne punomočne presude, da bude sprovedena u ovrhu, bez mogučnosti žalbe!) Ovime sam obradio naslov ovoga izvještaja koji je sada kada se naućeni, naručeni od strane zakona da pjevaju za javnost bajke i pripovjetke nerealan... Jel sada počinje rekla kazala lagala isl.

OB
-obrisani-
12:06 03.03.2010.

Pitanje svima ! Dali admin radi za mafiju, kad tako revnosno brise istinu i koliko je za to placen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije