Kriminal u HŽ-u

Kobaka i trojku terete da su lažnim računima izvukli oko 3,7 mil. €

\'zagreb ,glavni kolodvor,  20.02.2009. Davorin Kobak, bivsi direktor HZ-a, konferencija za novinare Photo: Patrik Macek/Vecernji list\'
Patrik Macek/Vecernji list
10.01.2011.
u 22:30

U Kobakovu sefu 1. kolovoza 2009. nađeno je 100.000 eura, a sumnja se da je riječ o novcu stečenu kaznenim djelom

Poričem da sam počinio to za što me se tereti. Uostalom, u inkriminirano vrijeme nisam bio ni zaposlenik niti odgovorna osoba u AGIT-u – bilo je sve što je u svojoj obrani tijekom istrage kazao Davorin Kobak (60), bivši predsjednik uprave HŽ Holdinga, kojem sutra na zagrebačkom Županijskom sudu počinje suđenje zbog optužbi da je s još tri osobe HŽ oštetio za oko 3,7 milijuna eura.

Osim Kobaka, na optuženičku klupu sjest će i Biserka Robić (56), bivša direktorica tvrtke AGIT, Andrija Sarić (43), njezin suradnik iz AGIT-a te Vladimir Vasiljević (54), bivši direktor Željeznica Srbije.

Optužnicu protiv njih četvero, poslije jednogodišnje istrage, USKOK je podigao potkraj 2010. Četvorka se tereti da je od 2003. do 2008. na temelju lažnih računa prebacila oko 3,7 milijuna eura na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH. USKOK ih tereti da su osnovali te kompanije kako bi planski izvlačili novac iz HŽ-a. Prema optužnici, optuženici su veći dio izvučena novca zadržali za sebe. Izvučeni novac osobno su podizali s računa, a Kobak i B. Robić terete se da su organizirali skupinu čiji su članovi bili Sarić i Vasiljević.

Tijekom istrage saslušano je desetak svjedoka te je pregledana gomila dokumentacije (pravilnici, računi, ugovori...), što je sada sastavni dio USKOK-ova spisa. Tijekom istrage u sefu Davorina Kobaka u jednoj banci 1. kolovoza 2009. nađeno je 100.000 eura, a USKOK sumnja da je riječ o novcu koji je stečen kaznenim djelom.

Ključne riječi

Komentara 2

UP
upraona
03:26 11.01.2011.

Ma ne vjerujem pa tip ima facu nevinasca a i rekao je da nije kriv hahahaha

RO
rosa
17:14 11.01.2011.

Ovo je apsurdna optuzba. U Kalmetinom sektoru su moguce muljaze teske stotine milijuna. Oni se jednostavno ne bave ovako sitnim poslicima osim ako tu nesto vozaci nisu muljali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije