CERNIK – Punih 29 godina prvo slavonsko kolinje se održava u Cerniku gdje su vrijedni članovi Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav, poznati njegovatelji i čuvari kulturne baštine svoga kraja, organizirali u subotu uvečer tradicionalnu gastronomsku-turističku priredbu Večer cerničkog krmokolja. A ove godine u dvorištu njihovog Slavin doma, gdje su prostorije društva, njih tridesetak radilo je užurbano od ranog jutra.
- Od tri svinje teške po 150 kilograma proizveli smo 180 kilograma kobasica, 40 kilograma krvavica, zatim 400 sarmi i drugo – kaže nam predsjednik HPD Tomislav Đuro Vuk, a to će večeras većim dijelom kušati i potrošiti 200 posjetitelja naše priredbe kada će svirati poznati požeški tamburaši Zlatna dolina.
Među ovim kobasicama je i ona rekorderka duga 30 metara koju su vrijedni domaćini na čelu sa Dragom Jankovićem napunili kao posebnu zanimljivost ovogodišnje priredbe na kojoj je poslužena kompletna večera kao na domaćem kolinju u slavonskim selima.
I dok su muškarci u dvorištu radili na obradi mesa i pripremi domaćih kolinjskih specijaliteta desetak domaćica je u kuhinji Slavin doma spravljalo poznate slane kolače koji su zovu cerničke ćuptete, a oni koji su ih kušali kažu da su posebno dobre jer se poslije njih može dobro popiti!.
- Na komad izrađenog tijesta stavi se pripremljena smjesa za punjenje kobasica pa se to onda ispeče – objašnjavaju nam domaćice tajnu pripreme ovih kolača.
No, dio ovih specijaliteta Cerničani su spremili u hladnjake jer će im to trebati za njihove brojne priredbe i gostovanja tijekom sljedećih godinu dana kao što su Božićni i Uskrsni koncert, proljetna vrtna zabava i drugo. Tako Cerničani i u 106. godini rada svog pjevačkog društva nastavljaju njegovati običaje i napjeve tog dijela Slavonije i to na čistim amaterskim principima ne žaleći svoga vremena, truda i odricanja.
I 10 cm te kobasice su bolje nego kilometri i kilometri onih kupovnih Mljaaaaaaaaaaac