bikijada Radošić

Kobra, strah i trepet Balkana, pobijedio u borbi visokog rizika

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
13.07.2021.
u 09:26

Ponosan sam na bikove, temeljito smo se pripremili za koridu. Kako? Pa, šetnjom... i po 12 kilometara na dan

Dući Kurobasi cijeli dan su na mobitel stizale čestitke i poruke zahvale. Jedan od organizatora prve koride u Dalmatinskoj zagori nije krio zadovoljstvo.

– Prošlo je kako smo i očekivali – kao pravi dernek. Samo pozitivni komentari. Kažu da nitko nikad nije ovako nešto priredio u Zagori. Bikova je bilo 28, a posjetitelje je nemoguće izbrojiti. Najvažnije je da je bilo dovoljno hrane i hladnog pića. Nitko nije ostao gladan. Ispeklo se 170 janjaca i 513 kilograma ćevapa... – kaže nam Dućo, koji je na šampionskoj koridi imao i svoja dva predstavnika, Kukana i Bjelana. Oba su pobijedila.

Pravilnik iz 1994.

– Svaki od 28 bikova imao je samo po jednu borbu, da se ne umore. Korida se sastoji u tome da se malo pohvataju rogovima, pa koji je jači ostaje, a koji je slabiji, bježi. Nema tu ozljeda. Imali smo 14 pobjednika. Nema četvrtfinala, polufinala i finala. Ponosan sam na svoje bikove, temeljito smo se pripremili za koridu. Kako? Pa, šetnjom... Znali smo proći i po 12 kilometara na dan. Šetnja u prirodi i u društvu – smije se taksist Dućo.

Kako mu je, pitamo, došla ideja o koridi?

11.07.2021., Radosic - Bikijada u Radosicu. Borna Brizan i Brnjesa. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

– Odlazimo na svaku koridu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, to nam je hobi. Kako smo svi mi vlasnici bikovi ujedno i prijatelji, zajedno pijemo i jedemo, odlazimo jedni drugima. Nagovorili su nas da i mi napravimo koridu. Mislim da smo uspjeli. Napravili smo nešto što se nikad nije vidjelo u Dalmatinskoj zagori – ističe Kurobasa. U organizaciji su i bili Andrija Ljubić, Josip Biletić i Ivica Baran. Posebna poslastica bila je, ističe, borba najatraktivnijih bikova na Balkanu – Kobre u vlasništvu braće Tubić i bika Zrće kojeg je u Radošić doveo Julijan Jukić Bršnarević. U borbi najavljenoj kao borba “visokog rizika” Kobra je bio jači. Ne zovu ga bez veze strahom i trepetom Balkana. Zanimljive borbe vodile su se i između Gringa i Zlatonje, Šarca i Svilajca, Ronalda i Bakija, Kukana i Krilana... Program je vodio novopečeni političar performer Enio Meštrović Ričard.

– Iduće godine slijedi nova fešta, druga korida druge nedjelje u srpnju – kaže Kurobasa. Radošić je već poznat po svojoj Bikijadi u ograđenoj areni u stoljetnoj šumi hrasta medunca. Pravilnik o tom natjecanju usvojen je 1994. godine s ciljem, kako kažu u selu, zaštite tih plemenitih životinja kojima je usađen nagon za dokazivanjem u vidu borbe. Onuda tih dana prođe više od 10.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. U tom kraju stočarstvo je bilo važan izvor prihoda lokalnog stanovništva. U selu Škopljanci uređen je čak i Muzej za bika. Bikijade i koride redovito izazivaju bijes udruga za zaštitu životinja, a na prigovore da se životinje zlostavljaju, vlasnici samo odmahuju rukom i kažu da oni najbolje znaju što treba njihovim životinjama.

Bikovi u koridi, na utrkama

– Ovo je naša tradicija – kažu. U Hrvatskoj se borbe održavaju u desetak sela, uglavnom u Dalmaciji. Popularne su i u susjednoj BiH, gdje je prije nekoliko dana teško ozlijeđen 31-godišnjak kojeg je po povratku s koride u Posušju ozlijedio njegov bik. Koride se vežu najčešće za Španjolsku, no održavaju se i u Portugalu i nekim južnoameričkim državama. Španjolski parlament donio je zakon kojim se od 2012. zabranjuje održavanje borba bikova. Poznata je i utrka s bikovima, španjolski običaj. Pravila su jednostavna – masa ljudi trči pred bikovima i kravama gradskim ulicama, pazeći da ih oni ne nabodu. Ona najpoznatija, u Pamploni, koja se organizira na blagdan sv. Fermina, i o kojoj je pisao i Ernest Hemingway, drugu godinu zaredom otkazana je zbog pandemije koronavirusa.

– Javno zdravlje je prioritet – rekao je gradonačelnik Enrique Maya.

Ključne riječi

Komentara 10

VJ
vjekoslavkatalina
13:09 14.07.2021.

Za razliku od spanjolske koride tu nema mrtvih bikova..tu se bikovi pola sata njuskaju kruze i sveukupno borba traje par minuta koja je vise guranje..kao kod japanaca sumo borbe..bik koji osjeti da je ovaj drugi jaci jednostavno pobjegne i borba zavrsena

DU
Deleted user
09:38 13.07.2021.

Ovo nije Balkan, reknemo da je ovo po ugledu na Španiju, bolje zvuči. Pola tone ćevapa, tog specijaliteta koji je ostao na Balkanu iza Turaka, 170 janjaca, na ovoj vrelini ispeći. Krkanluk za desetku

SN
sasa.novak.58
09:45 13.07.2021.

Okrutni promitivci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije