I NJEMAČKA ISTRAŽUJE SKUPINU NENADA PETRAKA

Kokain skrivali po stanovima u Frankfurtu, trojica po nalogu Njemačke uhićeni u Hrvatskoj

MUP
17.10.2024.
u 08:24

Kako je priopćila njemačka policija, uhićene se sumnjiči da su dio međunarodne kriminalne skupine, a dio pripadnika te skupine bio je  uhićen u listopadu 2023., kada je pokrenuta i istraga.

Kako izgleda kada policije različitih zemlja udruže snage te kada uz to još  uz pomoć Europola razmijene hrpu dokaza, do kojih su došli zahvaljujući probijanju kriptirane SKY platforme, koja je služila za  komunikaciju  i dogovore poslova među kriminalcima svih vrsta, svjedoči posljednja zajednička akcija njemačke i hrvatske policije. Ovi prvi su na području Njemačke pretraživali 21 nekretninu koje pripadaju desetorici osumnjičenika, dok su ovi drugi na temelju njemačkih uhidbenih naloga  uhitili više osoba u  Hrvatskoj. Konkretnije, zbog sumnje da su sudjelovali u međunarodnom krijumčarenju droge i to kao članovi zločinačke organizacije Nenada Petraka, u Hrvatskoj su na temelju njemačkih EUN-a uhićeni 51-godišnjak i 57-godišnjak, obojica hrvatski državljani. Osim njih dvojice, uhićen je i 44-godišnji državljanin Srbije, koji se sumnjiči da je u neutvrđenom vremenu do 15. listopada, radi stjecanja nepripadajuće  koristi od nepoznate osobe u Njemačkoj nabavljao veće količine kokaina i marihuane koje je potom kao kurir prenosio u Hrvatsku gdje je drogu preprodavao. Njega su Kobre zaustavile 15. listopada oko 4 sata na A2 kod Zaprešića. Upravljao je vozilom njemačkih tablica, a pregledom vozila u posebno ugrađenom spremniku u unutrašnjosti vozila našali su i oduzeli pet paketa u kojima je bilo oko pet kilograma kokaina te šest paketića u kojima je bilo 118 grama marihuane. 

Trojica muškaraca su uhićeni i privedeni, te kazneno prijavljeni, a one za kojima je njemačka raspisala EUN, vjerojatno će biti izručeni Njemačkoj. Osim ako Hrvatska ne preuzme njihov kazneni progon, budući da je protiv Petraka i njegove skupine USKOK nedavno podigao optužnicu u kojoj ih tereti za krijumčarenje i preprodaju  2,3 tone kokaina iz Južne Amerike. Osim što se "poslovanje" njegove skupine istraživalo u Hrvatskoj, istraživalo se i u Njemačkoj, a rezultat te istrage su i uhićenje 51-godišnjaka, 57-godišnjaka i 44-godišnjaka. Recentna istraga njemačke policije  usmjerena je protiv 10 osoba, muškarcima u dobi od 37 do 56 godina, koji imaju njemačko, rumunjsko, hrvatsko, sjevernomakedonsko, srpsko i ukrajinsko državljanstvo. Pretragama u Njemačkoj  kod njih je nađeno oko 200.000 eura gotovine, četiri sefa u kojima je bila gotovina, šest kilograma kokaina, električni mediji za pohranu podataka, razni mobiteli, sedam brojača novca...

VEZANI ČLANCI

Kako je priopćila njemačka policija, uhićene se sumnjiči da su dio međunarodne kriminalne skupine, a dio pripadnika te skupine bio je  uhićen u listopadu 2023., kada je pokrenuta i istraga. Kriminalnu skupinu se sumnjiči da je od 2020.  od veletrgovaca u sjevernoj Njemačkoj i regiji Beneluxa kupovala više stotina kilograma kokaina godišnje te ih distribuirala na području Rajne-Majne i susjednih europskih zemalja. Prilikom kupovine i preprodaje droge koristili su se mrežom vozača, od kojih su neki prevozili drogu, a neki vozilima s drogom bili pratnja, kurira, upravitelje "bunkera" u kojima se skladištila droga....Takvih skladišta, profesionalno opremljenih, bilo je kao se sumnja, 19. Kokain za prodaju te novac zarađen na prodaji bio je pohranjen u nekoliko stanova, koji su služili kao skladišta, na području Frankfurta.

Kada je istraga počela, temeljila se na analizi komunikacije osumnjičenika putem SKY-a. Istražitelji su to počeli raditi nakon uhićenja članova Petrakove skupine, što u Hrvatskoj što u Njemačkoj u listopadu 2023. kada su zaplijenjeni njihovi mobiteli. No onda se posumnjalo da su unutar SKY-a oni imali vlastitu enkriptiranu grupu za internu komunikaciju koja je bila maskirana kao WhatsApp, iako je zapravo bila lažni  WhatsApp. Sumnja se da su  mobiteli koji su imali te enkripcije dijeljeni članovima grupe, ali i poslovnim suradnicima kako bi se omogućila tajna komunikacija vezano za uplate novca nakon prodaje droge. Kada su poruke koje su nađene analizirane, posumnjalo se da se trgovina drogom obavljala i nakon što su neki članovi kriminalne skupine uhićeni u listopadu lani. Osim toga, devet od 10 osumnjičenika, koji su se sada našali na meti njemačke policije i tužiteljstva, lani su kada je pokrenuta prvotna istraga bili nepoznati. Sumnja se da je tih 10-oro osumnjičenika  tijekom rujna i listopada 2023. u četiri navrata  preprodalo ukupno 133 kilograma kokaina. Zanimljivo je inače da je dio te kriminalne skupine uhićen 11. listopada 2023., da bi potom 30. listopada 2023. bio  uhićen kurir koji je prenosio 20  kilograma kokaina. Tada se posumnjalo da skupina  i dalje neometano "posluje" pa je istraga njihovih aktivnosti nastavljena.

VEZANI ČLANCI

U Njemačkoj su  do sada optužena 33 pripadnika  te kriminalne organizacije, a dio ih je uhićen ili je po istražnim zatvorima i u Hrvatskoj, Italiji, Švicarskoj....Zanimljivo je da je Petrak do travnja 2023. bio skroz nepoznat. Barem javnosti. A onda se dogodio revolveraški obračun na splitskim Skalicama u kojem je ranjen Josip Čubelić. Policija je zatim objavila imena i fotografije počinitelja za kojima je tragala, a jedna od njih je bio i Petrak. Pobjegao je, da bi u studenom 2023. bio uhićen u Istanbulu u sklopu akcije Kartel 2. Nakon toga je izručen Hrvatskoj, Europol i DEA su u svojim izvješćima počeli navoditi da ga se smatra jednim od šefova Balkanskog kartela, članovi njegove skupine su zahvaljujući dokazima prikupljenim putem SKY-a počeli padati jedan za drugim po cijeloj Europi. Na koncu ga je USKOK nedavno i optužio da je predvodio zločinačku organizaciju koja je prokrijumčarila najmanje 2,3 tone kokaina.

FOTO Centar vrvi policijom: Uhićen muškarac koji je u bijegu ukradenim autom ozlijedio policajca

1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije