RAZOTKRILI LABORATORIJ ZA PRERADU KOKAINA

Kokainsku bazu ubrizgali u kartonske kutije s voćem i poslali ih iz Kolumbije u Španjolsku

krijumčari kokaina
Foto: Europol
1/6
27.08.2024.
u 08:08

Sve su češće zaplijenjene i kokainske baze, koja se nakon ekstrakcije pretvara u visokokvalitetni kokain

U zajedničkoj akciji španjolske i kolumbijske policije, koju je potpomogao Europol, uhićeno je 28 osoba, zaplijenjeno je gotovo 70 kilograma droge, 245.000 eura u gotovini, oružje, vozila... No ono što je bitnije, razotkriven je laboratorij koji je služio za preradu kokaina. 

Skupini koja je razotkrivena, mora se priznati da je bila poprilično inventivna, a čak im i Europol priznaje da su se koristili sofisticiranim metodama  kako i izbjegli uhićenja. Sumnjiči ih se da su kokainsku bazu ubrizgavali u kartonske kutije u kojima je bilo legalni teret, poput voća. Kokainske kutije s voćem potom bi bile stavljene u brodske kontejnere te transportirane morskim putem iz Kolumbije u španjolsku Málagu. Nakon toga bi kartonske kutije s voćem bile izvađene i iz njih bi potom bila izvučena kokainska baza, koja bi se zatim preradila u pravi kokain.

 

Europol navodi i da je ova operacija još jedan dokaz novih trendova na tržištu droge u Europi, budući da je porastao broj laboratorija koji služi za preradu kokaina. Sve su češće zaplijenjene i kokainske baze, koja se nakon ekstrakcije pretvara u visokokvalitetni kokain. Krijumčarenje kokainske baze iz Južne Amerike u Europu, puno je jednostavnije od krijumčarenja čistog kokaina, pogotovo nakon što  su Europol i policije više zemlja zadnjih godina razotkrile nekoliko velikih kriminalnih organizacije te zaplijenili više tona kokaina koji je morskim putem dolazio u europske luke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije