VISOKO VRIJEDNE METE

FOTO Palo 8 krijumčara: Imigranti ulazak u BiH plaćali 6000, a u Srbiju 4000 eura

Foto: Europol
1/5
23.08.2024.
u 15:11

Granicu Turske i Bugarske prelazili su pješice, čekali su ih moldavski vozači...

Osam osoba, među kojima su i četiri koje Europol označava visoko vrijednim metama, odnosno vođama, uhićeno je ovih dana u Bugarskoj, zbog sumnje da su bili dio kriminalne organizacije koja je krijumčarila imigrante u Europu. Riječ je o dobro organiziranoj kriminalnoj skupini koja je imigrantima naplaćivala 6000 eura po osobi da bi ih Balkanskom rutom iz Turske prokrijumčarila u Bugarsku, pa zatim dalje u Europu. Sumnja se da su tako prokrijumčarili najmanje 130 imigranata.

U akciji razotkrivanja kriminalne skupine sudjelovale su policije Rumunjske, Bugarske i Moldavije, a operativno im je pomagao i Europol. Obavljeno je 15 pretraga na području Plovdiva i zaplijenjeno 13 mobitela, oružje, streljivo, dokumenti za vozila za koje se sumnja da su korištena u nekim incidentima s ilegalnim migrantima u Bugarskoj.

Istragom je utvrđeno da je kriminalna skupina djelovala po vrlo kompliciranoj "poslovnoj" shemi koja je uključivala vođe, organizatore i krivotvoritelje različitih nacionalnosti. Glavni organizator tog "posla" ima državljanstvo Sirije i Jordana, a sumnjiči ga se da je s ostalim krijumčarima koordinirao kriminalne aktivnosti članova organizacije koji su bili smješteni u Turskoj i duž cijele Balkanske rute. Za logistiku su bili zaduženi bugarski državljani čiji je posao bio nabaviti vozila koja su korištena u transportu migranata te da oni ta vozila registriraju na druge osobe, kojima je ta "usluga" plaćena sitnim novčanim iznosima. Vozače, državljane Moldavije, kriminalna grupa regrutirala je preko interneta.

Sumnja se da su članovi grupe od travnja sudjelovali u 17 incidenata koji su bili povezani s krijumčarenjem ljudi, a jedan od vođa ove skupine od ranije je poznat istražiteljima, jer su ga zbog krijumčarenja ljudi istraživali u Austriji i Hrvatskoj. Rekonstruiran je i modus operandi ove skupine. Ilegalni imigranti granicu između Turske i Bugarske prelazili su pješice, a vodiče su im osigurali turski članovi skupine. Nakon što bi prešli granicu, moldavski vozači prevozili su ih do bugarsko-srbijanske ili bugarsko-rumunjske granice.

POVEZANI ČLANCI:

Vozači bi se pobrinuli da pošalju GPS koordinate ilegalnim imigrantima s točnim mjestom na kojem će ih pokupiti, a s drugim članovima kriminalne skupine vozači su komunicirali preko aplikacije koja koristi nestajuće poruke. Vozači su zarađivali 100 eura po osobi, što znači da su za jedan prijevoz ilegalnih migranata mogli zaraditi između 700 i 1000 eura. Ilegalni migranti su pak plaćali 6000 eura da bi ih se prokrijumčarilo u BiH te oko 4000 eura za krijumčarenje u Srbiju. 

>> VIDEO Novi problemi Jadrolinije, putnike iskrcavali na drugoj rampi: 'Što se to događa?'

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
16:47 23.08.2024.

Pa ak imaju tolku lovu čemu emigrijaju, ma sa somom eura tam su milijarderi. Ili imaju izvjesne zadatke, ono sa pojasom bumbum?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije