KOLEGE JEDVA PRONALAZE RIJEČI

'Stradala su njih trojica, ali ovo je tragedija i za one koji su odgovorni i za njihove obitelji. Ne znam...'

Split: Arhivske fotografije trajekta Lastovo čija je rampa usmrtila mornare u Malom Losšnju
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
12.08.2024.
u 12:31

To je stari brod i moguće je da je tehnički kvar bio u pitanju, ali ako nije to je tragedija i za one koji su odgovorni i njihove obitelji, kazao je djelatnik Jadrolinije iz Zadra

– Poznavao sam iz viđenja kolegu iz Zadra. Mislim da je imao pedesetak godina i nisam siguran je li imao djecu. Tragedija je to, velika tragedija za njegovu obitelj, prijatelje. Šok i za sve nas u Jadroliniji. Jučer ga vidiš kako radi, muči se, danas ga nema – rekao je ovo za Večernji list djelatnik Jadrolinije iz Zadra šokiran tragedijom kolega pomoraca koji su jučer poginuli na Malom Lošinju kada je na njih pala rampa trajekta Lastovo.

Jedva izgovarajući, nastavio je: – Čuo sam da je jedan od dvojice sa splitskog područja otac djece, kako je tek njima. Stradala su njih trojica, ali ako se utvrdi da je ljudska pogreška, stradalo ih je šest, sedam. Možda netko nije zaklinio rampu, nitko ne smije biti ispod rampe, a budemo… jer nekad je potrebno. To je stari brod i moguće je da je tehnički kvar bio u pitanju, ali ako nije, to je tragedija i za one koji su odgovorni i njihove obitelji. Ne znam, ne znam…

Naš sugovornik koji je želio ostati anoniman jedan je od vrijednih radnika Jadrolinije baš poput stradalih koji po vrućini cijelo ljeto rade na brodovima za plaću koja iznosi, kako doznajemo, najviše do 1600 eura na linijama koje nisu prometne i to samo ljeti. Izvan sezone plaće su niže. Zadranin stradao u tragediji navodno nije bio dulje vrijeme u Jadroliniji.

– Kad smo čuli za tragediju, svi smo se prepali, zvali. Evo i mi čitamo da je možda ljudski faktor. Ako jest, ispitivat će se i kapetan i noštromo i drugi, ali treba to vidjeti je li tako. Jer to su stari brodovi, naravno da smo se zapitali i je li sajla, je l' se štedi kad ti stariji brodovi idu na održavanje. Možete li zamisliti kako je raditi svjestan da se tragedija dogodila kolegama, a sutra se možda može dogoditi svima koji rade na brodovima koji su trebali ići u rezališta.  Možda nije rampa bila zaklinita ljudskom greškom i možda tako i kažu, ali kako to može biti sigurno ako su brodovi tako stari. Probajte zamisliti kako je sad nama raditi, ali i putnicima biti na tim brodovima, otočanima prije svega – rekao nam je drugi djelatnik. U Zadru mnogi danas postavljaju i pitanje odgovornosti ministra Butkovića i cijele Vlade.

VEZANI ČLANCI:

– Znamo mi da ne smijemo biti ispod rampe, ali u praksi nije tako i uvijek je potrebno nešto napraviti, pogotovo kad je stari brod u pitanju – rekao nam je. Na starost brodova, pa i na događaje koji su upućivali na potencijalnu pogibelj zbog starih brodova mnogi djelatnici i ranije su upozoravali. – Glavno da se ima za plaće političarima, za avione, a za ljude? Radnike koji rade na 40 stupnjeva za mizeriju od plaće? Hoće li se što promijeniti? – pitao se jedan zadarski pomorac danas nakon saznanja o tragediji.

Načelnik općine Zemunik Ivica Šarić potvrdio nam je da je jedan od djelatnika Jadrolinije koji je stradao u tragediji podrijetlom iz njihove općine. – Šokirani smo i to je velika tragedija. On je živio u Zadru, godinama je plovio pa se vratio i zaposlio u Jadroliniji. Kad smo čuli ime i prezime, nismo znali je li to on ili još jedan mještanin porijeklom iz općine koji se isto zove i radi na Jadroliniji. Velika je to tragedija i šokirani smo – rekao nam je Ivica Šarić

Podsjetimo, prilikom rada na Jadrolinijinu trajektu Lastovo u Malom Lošinju u nedjelju popodne došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradala tri člana posade Jadrolinije, dok je četvrti teže ozlijeđen. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture navodi kako se danas nastavila istraga o nesreći.

"Sukladno Pomorskom zakoniku u slučaju pomorske nesreće ili pomorske nezgode Ministarstvo provodi izvide pomorskih prekršaja u skladu s odredbama propisa kojima se uređuje prekršajni postupak radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi s događajem pomorske nesreće ili nezgode. Istragu provode ovlašteni djelatnici Ministarstva i nadležne Lučke kapetanije. Usporedno s ovom istragom, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mjera za njihovo sprečavanje i ponavljanje, unapređivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posljedica pomorskih nesreća. Sigurnosna istraga provodi se neovisno o svim istragama koje o pomorskoj nesreći provode druga državna tijela", navodi Ministarstvo. 

 

GALERIJA Nesvakidašnji prizor: Pilot kanadera uzvraća pozdrav muškarcu u gumenjaku
Split: Arhivske fotografije trajekta Lastovo čija je rampa usmrtila mornare u Malom Losšnju
1/8

Komentara 13

NE
Nemanadimak
16:44 12.08.2024.

Taj brod nije smio imat plovidbenu dozvolu. Nema tamo nikakve zastitne hidraulike nego samo sajla. Ne bi me cudilo ako ta sajla nije mijenjana nikada i pukla je i rampa se srusila. Plovio sam tim brodom i to je katastrofa kako je star i oronuo.

Avatar Miloradov mali
Miloradov mali
20:44 12.08.2024.

Za sada jedino možemo isključiti odgovornost HDZ-a, kao i uvijek.

NE
Nemanadimak
14:34 12.08.2024.

Vozio sam se ti brodom i cudilo me kako tako stari brod jos plovi i to na toj relaciji. Bila je jaka bura i kapetan je imao problema uploviti u Silbu sa tim brodom. Taj brod je je jako tezak za manevrisanje. Ti ljudi koji rade na tim krsevima daju 100%. Ukloniti te stare brodove pod hitno i dati ljudima brodove koji imaju suvremene sisteme sigurni su za plovidbu. Danas sutra ce u buri potonuti neki od ovih trajekta i ne treba nam to. Podhitno maknuti iz uporabe te stare brodove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije