JEDNOSTAVAN IZRAČUN

Kolika bi vam bila mirovina da radite samo pet godina u Njemačkoj? Viša nego da ste u Hrvatskoj odradili 15

Karlovac: Umirovljenici u šetnji
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
18.07.2024.
u 08:01

Radeći pet godina u Njemačkoj, možete zaraditi oko 190 eura mjesečne mirovine. U Hrvatskoj, raditi se mora najmanje 15 godina, nakon čega se ostvaruje otprilike jednak iznos primanja u starosti.

Njemačka više nije obećana zemlja za strane radnike kao nekad. Sve je teže ostvariti sve veću prosječnu plaću, da bi se na temelju nje ostvarila i prosječna mirovina. Naime, prosječne mirovine u Njemačkoj trostruko su veće nego u Hrvatskoj. Prednost je i da se mirovina može zaraditi već nakon pet godina staža. Radeći pet godina u toj zemlji, možete zaraditi oko 190 eura mjesečne mirovine. U Hrvatskoj, raditi se mora najmanje 15 godina, nakon čega se ostvaruje otprilike jednak iznos primanja u starosti.

U Hrvatskoj za mirovinu morate imati najmanje 15 godina radnog staža. Aktualna vrijednost mirovine iznosi trenutnih 12,26 eura po godini staža. Jedan od faktora izračuna mirovine, takozvani AVM, raste svakim usklađivanjem pa će biti veći već od 1. srpnja s isplatom u rujnu. Ugrubo, nakon 15 godina staža vaša mirovina iznosila bi 183 eura, no to ne ovisi samo o AVM-u. U Njemačkoj, mirovina se može steći već s pet godina staža, a u tom bi slučaju iznosila otprilike kao i mirovina nakon 15 godina rada u Hrvatskoj, oko 190 eura, izračunali su na portalu Mirovina.hr.

Dakle, vrijednost mirovine po godini staža u Njemačkoj je trostruko veća nego u Hrvatskoj te iznosi oko 38 eura. Radite li za prosječnu njemačku plaću od oko 40.000 eura, ostvarujete pravo na jedan mirovinski bod, a za svaki mirovinski bod imate pravo na takozvanu vrijednost mirovine. U konačnici, riječ je o navedenih 190 eura. Netko tko, primjerice, ostvaruje oko 500 eura mirovine za oko 35 godina staža u Hrvatskoj, njemačkom mirovinom zarađenom kroz pet godina može si donekle olakšati život u starosti.

Podsjetimo, svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U svotu mirovine uračunava se i dodatak na mirovinu. Sve to u praksi ovisi o godinama staža i plaćama. Ako su nam primanja cijeli radni vijek bila znatno ispod prosjeka, možemo očekivati najnižu mirovinu koja se računa tako da se godine staža pomnože s vrijednošću najniže mirovine, jer bi nam izračun na temelju staža i plaća bio niži od ovog zaštitnog mehanizma.

VEZANI ČLANCI:

FOTO/VIDEO Nevjerojatne snimke plemena Mashco Piro

Karlovac: Umirovljenici u šetnji
1/12
Ključne riječi

Komentara 15

Avatar jocker-3
jocker-3
08:36 18.07.2024.

Nije mi jasno zašto uspoređujete naše i strane mirovine?Kome to nešto znači?Kod nas se ionako ništa i nikad neće promijeniti porezna politika....npr. u Austriji se uzima u obzir plaća u zadnjih 2 godine+zadnjih 6 mjeseci+plus zadnji mjesec,od toga se uzima prosjek i to je to....80% od te prosječne plaće je mirovina i ako ta mirovina ne prelazi 1616 eura imate pravo dodatno zaraditi još 400 eura....

MU
Muka
08:32 18.07.2024.

U hr pretežno najveće mirovine imaju oni koji nisu radili ništa ili samo štetu.

MA
MadMax1
12:03 18.07.2024.

U Njrmačkoj ljudi žive u najmu cijeli živit tako da im ta viša mirovina baš i ne koristi u stare dane uz visoku stanarinu i bez vlastite nekretnine. Naši penzići tu bolje prolaze, pogotovo oni koji imaju na moru još nešto. Ima takvih dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije