DVOSTRUKO VEĆA OD MINIMALNE!

Kolika je plaća dovoljna za dostojan život u Hrvatskoj? Ova cifra mnogima je nedostižna

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
02.08.2024.
u 10:49

“Pristojna plaća znači da godišnje možete dva tjedna ići na ljetovanje, tjedan dana na zimovanje, da možete djeci kupiti tenisice kad im zatrebaju, a bez kalkuliranja i gledanja čega ćete se odreći da biste si nešto priuštili", rekao je Ljubo Jurčić.

“Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život”, stoji u članku 56. Ustava Republike Hrvatske, ali taj članak očito je vrlo rastezljiv. U Hrvatskoj je minimalna plaća 840 eura bruto, a nakon što bruto prijeđe u neto, vrlo su rijetki koji to smatraju dostojnim životom. 

Dostojan život predstavlja mogućnost podmirenja troškova režija, stanarine, kredita, hrane, odjeće, higijenskih potrepština i poneki kulturni i zabavni sadržaj, te jedan godišnji odmor izvan mjesta prebivališta, tvrde za N1 u članku u kojem su pitali bivšeg ministra gospodarstva Ljubu Jurčića što je pristojna plaća.

Ekonomski analitičar i bivši ministar vrlo brzo je odgovorio: "2000 eura!", a onda i nastavio. “Pristojna plaća znači da godišnje možete dva tjedna ići na ljetovanje, tjedan dana na zimovanje, da možete djeci kupiti tenisice kad im zatrebaju, a bez kalkuliranja i gledanja čega ćete se odreći da biste si nešto priuštili", dodaje.

“Kada bi se gledalo strogo analitički, u obzir bi trebalo uzeti više kriterija. Primjerice, nije isto živi li netko u Zagrebu ili Gospiću. Za nekoga je pristojan iznos 1800 eura, a za nekoga 2200 eura. U obzir treba uzeti i da živimo u europskom okruženju u kojemu su i cijene europske, osim komunalija i još nekih usluga koje su jeftinije samo zato što su nam plaće manje”, kaže.

VEZANI ČLANCI:

Jurčić tvrdi kako i na povećanje prosječne plaće treba gledati s rezervom. “Ako odbijemo pet posto najvećih plaća, onda taj prosjek pada na 1100 eura. Sa svim tim dizanjima plaća, ljudima je nos još uvijek ispod vode i u okruženju europskih cijena ne mogu živjeti pristojno s 1000 eura”, tvrdi, a zatim kao usporedbu navodi susjednu Sloveniju.

“Kad dođete u Sloveniju, gdje je prosječna plaća skoro dvostruko veća nego kod nas, a imaju i ravnomjerniju distribuciju plaća, vi tamo već na prvom koraku osjetite spokojan život. To vidite i po tome kako su uređene kuće, dvorišta i terase, kako se ljudi ponašaju… Tamo je sasvim druga atmosfera."

Ekonomski analitičar Petar Vušković ima drugi iznos u u glavi, ali slaže se da bi prosječna plaća morala biti veća. Smatra da bi trebala biti oko 1700 eura.

“Plaće su bilježile značajan rast u zadnjih godinu dana, ali nedovoljan da se pokrije rast osnovnih troškova života. U nadolazećem periodu rast plaća će stagnirati i jedino rast produktivnosti rada može osigurati daljnji rast plaća. S obzirom na pad industrijske proizvodnje pa i one uslužne, turističke, rast plaća nije realan”, kaže Vušković.

“Veseli što je trenutačna razina nezaposlenosti ispod pet posto, što znači da poslova ima. Potražnja za radom će nam pomoći očuvati trenutačnu visinu plaća”, ipak gleda pozitivno.

GALERIJA Još jedna dramatična Vučićeva presica: Obećavam da ću se povući ako to izglasate

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
1/20

Komentara 18

VE
veljača
12:26 02.08.2024.

Nije svejedno živi li domaćinstvo od jedne ili dvije plaće.

DU
Deleted user
12:04 02.08.2024.

Hadezeovcima je dovoljno 5000 ostalima 500 eura. U prosjeku 2000 eura.

Avatar Denis_Plamenac
Denis_Plamenac
11:59 02.08.2024.

Zašto bi netko morao ići na dva ljetovanja i zimovanje? Dovoljno je jedno ljetovanje. Ostalo je luksuz. Pijmo vodu jer pivo, vino i sokovi su također luksuz. I ne uspoređujmo se sa drugima. Prema tome, plaća od 1200-1400€/mj morala bi biti dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije