KOJA JE NAJSIGURNIJA

Kolike su razlike između vode iz slavine, flaširane i mineralne vode? Nekoliko je važnih faktora

Rijeka: Uzorkovanjem vode iz Rije?ke špine obilježen Svjetski dan voda
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
21.08.2024.
u 22:17

U Njemačkoj je sigurno piti vodu iz slavine, potvrđuju to i stručnjaci jer je ona podložna čak i strožim kontrolama od mineralne vode

Brojni se svakodnevno odlučuju za flaširanu vodu, ili pak mineralnu, unatoč tome što je kvaliteta vode iz slavine uglavnom na visokoj razini. Stručnjaci u Njemačkoj istražili su koliko se isplati kupovati vodu u plastičnim bocama, nasuprot one iz slavine, i zaključili: stvarne razlike i nisu toliko značajne. 

Kako navodi Fenix Magazin, kada govorimo o mineralnoj vodi, njen sastav naravno ovisi o marki koja se kupuje. Vjeruje se kako mineralna voda sadrži kalcij ako ga ima najmanje 150 miligrama po litri, dok se za medicinsku učinkovitost pretpostavlja 250 miligrama po litri. S druge strane, da bi mineralna voda imala na sebi oznaku magnezija, njega mora sadržavati najmanje 50 miligrama po litri, dok stručnjaci preporučuju vodu s najmanje 100 miligrama. 

U Njemačkoj je sigurno piti vodu iz slavine, potvrđuju to i stručnjaci jer je ona podložna čak i strožim kontrolama od mineralne vode. Voda za piće se provjerava svakodnevno, no ipak se preporuča provjera vodovodnih cijevi u vlastitom domu. 

U pogledu zaštite okoliša, voda iz slavine ponovno je bolji izvor, čak i ako se gazira kod kuće. Kod flaširane vode, kako bi se maksimalno zaštitio okoliš preporuča se korištenje lokalne vode iz obližnjeg izbora jer to automatski skraćuje transportne rute. 

POVEZANI ČLANCI:

Uz to, staklena boca za vodu nije uvijek najbolja opcija jer zbog svoje težine transportne rute proizvode veću količinu emisija CO2. Ekološki prihvatljivija opcija bila bi zato PET boca za višekratnu upotrebu, dok je u tom smislu jednokratna PET boca gora opcija. 

>> VIDEO Na plaži kupači, a pokraj njihovih glava automobili

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije