22.08.2017. u 18:28

Ne računajući nedodirljivog Tuđmana, prije Kolinde Pantovčak su osvajali autsajderi

Do predsjedničkih izbora 2015. mislilo se da je borba za drugi predsjednički mandat utakmica s unaprijed poznatim rezultatom, pro forma zadovoljavanje zadane političke prakse. Ne dobiti dodatnih pet godina na Pantovčaku činilo se dotad jednako realnim kao danas Vlada Živog zida i Čačićevih Reformista. Stvari su jednostavne – ovlasti predsjednika takve su da ne ostavljaju puno prostora za greške.

No, Ivi Josipoviću pošlo je za rukom ono što se dotad činilo nemogućim. Kumovala je tome loša Josipovićeva kampanja, pogrešne poruke koje je slao i promašene teme na koje je stavljao naglasak, kao i snažna logistička podrška i priprema koju je njegova protukandidatkinja imala od svoje stranke. Stoga Josipovićev poučak ne ostavlja mirnom aktualnu predsjednicu. Poučena sudbinom svog prethodnika, Kolinda Grabar-Kitarović na polovici svog mandata razmišlja dvije godine unaprijed. No, ruku na srce, malo je birača koji razumiju predsjedničine važne poteze kao što je inicijativa Tri mora. Isto kao što Josipovićeva inicijativa ustavnih promjena u kampanji nije naišla na razumijevanje šireg biračkog tijela.

Upozorenja na nedostatak reformi, potrebu rasterećenja gospodarstva i hitnu demografsku obnovu mahom su teme izvan područja u kojima predsjednica ima alate za djelovanje. Ostaje joj graditi rejting na dojmu baziranom na simboličkim potezima i osobnosti. Uklanjanje biste Josipa Broza s Pantovčaka, što se nije usudio ni Franjo Tuđman, koliko god imao snažnu simboliku, bio je i riskantan potez u zemlji u kojoj se polovica naroda kune u antifašizam, dok ga druga polovica smatra „floskulom“.

Kako stvari stoje, idilu na Pantovčaku poremetiti može samo ulazak Zorana Milanovića u predsjedničku kampanju. Njegova bi osobnost Grabar-Kitarović predstavljala težak izazov. Iako zasad osim njega na vidiku nema ozbiljnijeg potencijalnog protukandidata, valja na umu imati još jedan poučak predsjedničkih izbora. Ne računajući nedodirljivog Tuđmana, prije Kolinde Pantovčak su osvajali autsajderi.

Komentara 109

GA
galus92
18:56 22.08.2017.

Hahahaha, Novinar kaže, da polovica Hrvata podupire antifašizam! Koja to polobica, glupo novinarsko piskaralo!? Samo šaćica glasnih budala predstavlja tu nakaradnu ideologiju i zato Kolindin potez uklanjanja Titove biste s Pantovčaka nije rizkantan čin, nego će zbog toga dobiti dodatne glasove na slijedećim izborima! Milanović nema nikakve šanse protiv Kolinde i samo će se osramotiti i vjerovatno potpuno napustiti politiku!

DU
Deleted user
18:34 22.08.2017.

Vl je pokusao kao desni medij(jasno da to nije) gurajuci kao Kujundzica oslabiti Kolindu i na Pantovcaku zadrzati prijatelja popa ivana tolja gospodina josipovica na pantovcaku. Ovo je nastavak tog rovarenja i nista vise.

CA
carlo20
19:01 22.08.2017.

Josipović je oko sebe okupio cijelu ljevicu 2015. i izgubio. Hrvatska se te 2015. jasno ideološki podijelila, a kampanje, sučeljavanja, ankete i ostale gluposti nisu igrale nikakvu ulogu u tim izborima. Samo je bilo pitanje, koliko kojih ima, i pokazalo se da tzv. konzervativaca Hrvata ima više od tzv. ljevičara, a ono najbitnije što se u tim izborima saznalo je dob birača ljevice i desnce. Pokazalo se da prosječni ljevičar u Hrvatskoj ima 60 godina, dok je 70% birača Kolinde bilo mlađe od 50 godina. Milanović gubitnik 7 izbora zaredom, ako ne bude uhićen do 2019. zbog stotine afera koje za sada DORH uspješno zataškava, čeka ga još jedan teški poraz. Ne gubi sdp parlamentarne izbore bez veze 2015. kao i 2016. Jednostavno ljevičari izumiru i već sad mogu izračunati da će Milanović 2019. ako mobilizira sve živo ljevičarsko što može hodati, skupiti najviše 700 tisuća glasova i to je plafon stare ljevice koja ima malo potomaka. Kolinda pak može osvojiti najmanje 750 tisuća, a najviše milijun glasova, sve ovisi o mobilizaciji na terenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije