BORBA PROTIV BESPRAVNE GRADNJE

Komunalni redari dobivaju nove ovlasti: Evo što će sve moći raditi na gradilištima

storyeditor/2024-08-26/PXL_241123_106517766.jpg
Foto: Ivana ivanovic/PIXSELL
1/3
27.08.2024.
u 12:15

Komunalni redari do sada su imali ovlast nadzora, no ako bi utvrdili ilegalnu gradnju jedino što su mogli napraviti jest proslijediti prijavu građevinskoj inspekciji.

U sprječavanje i zaustavljanje bespravne gradnje uključuju se komunalni redari. "Borbu" protiv gradnje bez svih potrebnih dozvola i dokumentacije, koja se ozbiljno raširila i ukorijenila u Hrvatskoj, do sada je vodilo tek 70-ak građevinskih inspektora Državnog inspektorata. Ne treba čuditi da borba protiv bezakonja, koju prakticiraju i brojni visokopozicionirani ljudi u državi, nije bila uspješna. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odlučilo je stoga, izmjenama Zakona o građevinskoj inspekciji donesenima na posljednjoj sjednici Vlade, u "borbu" uključiti i komunalne redare.

Naši sugovornici uvjereni su da će ove izmjene, koje još moraju proći saborsku proceduru, polučiti rezultat i smanjiti divlju gradnju za koju i sam ministar Branko Bačić kaže da se odvija u "velikom obujmu". – Predlažemo da se u sprječavanje i zaustavljanje takve gradnje uključe i 882 komunalna redara. Dat ćemo im određene ovlasti da mogu odmah intervenirati, zaustaviti gradnju, naplatiti kaznu – poručuje Bačić.

Komunalni redari do sada su imali ovlast nadzora, no ako bi utvrdili ilegalnu gradnju jedino što su mogli napraviti jest proslijediti prijavu građevinskoj inspekciji. Prema predloženim izmjenama, imat će znatno šire ovlasti. Moći će narediti obustavu građenja ako investitor, odnosno izvođač radova gradi bez izvršne građevinske dozvole ili drugog akta te ako se gradi bez glavnog projekta sukladno propisu kojim se uređuju jednostavne i druge građevine i radovi. Usto, moći će zatvoriti gradilište te ispisati novčane kazne ako se investitor ili izvođač ogluše na njegove naredbe.

POVEZANI ČLANCI:

– S obzirom na to da se ovim izmjenama Zakona znatno povećava broj službenih osoba na terenu koje su ovlaštene postupati prema nezakonitim graditeljima, vjerujem da će setako pridonijeti efikasnijem sprječavanju bespravne gradnje – kaže Matko Lovreta, privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Makarske. Uključivanje komunalnih redara u sprječavanje i zaustavljanje divlje gradnje pozdravljaju i u općini Vir.

– Ovlasti komunalnih redara dosta su ograničene, a stanje na terenu ponekad zahtjeva promptno djelovanje. Građevinski inspektori to često nisu mogli. Usto, mi najbolje poznamo situaciju na terenu pa je dobro da komunalni redar ima veće ovlasti – kaže Ante Orlić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir, u kojoj su trenutno zaposlena četiri komunalna redara. Vir više nema toliko problema s bespravnom gradnjom jer su ulagali u prevenciju, kaže Orlić. Njihovi komunalni redari konstantno obilaze teren i upozoravaju na eventualne nepravilnosti, objašnjava. Međutim, imaju problema s jednostavnim građevinama, odnosno bespravnom gradnjom manjih objekata, poput garaža, nadstrešnica, bazena..., na što će uskoro komunalni redari također moći efikasnije djelovati.

Trend smanjena bespravne gradnje primjetan je i u Makarskoj, i to zahvaljujući naporima gradske uprave i komunalnih redara, kaže Lovreta napominjući da će komunalni redari dobiti još jednu novu ovlast – onu pokretanja prekršajnih postupaka pred nadležnim općinskim sudovima protiv ilegalnih graditelja. "Predložene novčane kazne, koje će biti prihod gradskih, odnosno općinskih proračuna, nisu zanemarive", dodaje. Kazne se kreću od 6 do 30 tisuća eura. Građevinska inspekcija lani je takvih izrekla u iznosu od 6,2 milijuna eura, piše u Godišnjem izvješću o radu Državnog inspektorata.

>> FOTOGALERIJA Jedan od najljepših dvoraca Hrvatske sad je opljačkana ruševina: Pogledajte kako danas izgleda

storyeditor/2024-08-26/PXL_241123_106517766.jpg
1/48

Komentara 9

SS
simpatican.simpa
12:41 27.08.2024.

Smiješno i nakaradno. Komunalni redari mogu legitimirati, mogu ovo ili ono. Još će portiri moći zajedno s komunalcima čuvati nas od kriminalaca jer nadležni nemaju vremena jer zajedno kartaju i piju i dijele plijen. Vezano za ilegalne gradnje treba najprijee uhapsiti ministra, županijske pročelnike, šefa inspektorata , šefove elektre, vodovoda, komunalija jer oni točno znaju kome daju priključak i zašto.

NE
NervozniPoštar
12:50 27.08.2024.

Sad treba napokon i ukinuti građevinsku inspekciju koja se nije proslavila u zadnjih 30-50 godina. U tom periodu na vlasti su bili lijevi i desni, inspekcija je bila pod ministarstvom, pa pod županijom i opet centralizirana, na kraju u sastavu Inspektorata. Vodili su je i sposobni i nesposobni, ali rezultat je razočaravajući. Treba je ukinuti.

KR
Kraj
12:41 27.08.2024.

komunalni redari su u osnovi jako visko školovane osobe, tako da znaju pročitati sve dozvole 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije