Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupocjena jahta u trogiru

Konačno potvrđeno: Royal Romance pripada Medvedčuku, zamrznuta s ostatkom njegove imovine

Trogir: Jahta Royal Romance
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/6
24.06.2024.
u 14:31

Zaključak je da je Medvedčuk zamijenio jednu tvrtku drugom, s kojom nije bio tako jasno povezan, postavio iste dužnosnike i direktore, a nakon prodaje on i supruga nastavili su koristiti jahtu

Još od 2022. godine javnost prati priču o jahti Royal Romance koja je usidrena u Trogiru, a oko čijeg se vlasnika vrte mnogi sporovi. Naime, Ukrajina tvrdi da je jahta vlasništvo oligarha povezanog s Vladimirom Putinom Viktora Medvedčuka, te kao takva može biti oduzeta u sklopu sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu i prodana, a prihodi bi u tom slučaju išli Ukrajini. No pojavio se i ruski biznismen Aleksej Inkin koji tvrdi da njegova kompanija Lanelia Holdings polaže pravo vlasništva na jahtu, a zbog zavrzlame je odlučio i tužiti Hrvatsku.

Ipak, čini se kako će ova saga uskoro doći svome kraju. Portal 24sata doznaje da je Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe mjera ograničavanja djelovanja kojima se ugrožava suverenitet Ukrajine utvrdila da je Royal Romance uistinu vlasništvo Viktora Medvedčuka. Zbog ovog zaključka jahta je zamrznuta pa će prodaja plovila čija je vrijednost procijenjena na više od 180 milijuna eura morati pričekati.

Odlukom Stalne skupine utvrđena je povezanost Lanelia Holdingsa s Medvedčukom, kao i zamrzavanje svih sredstava i gospodarskih izvora na području Republike Hrvatske koji pripadaju ili su pod kontrolom te kompanije. Skupina je analizirala dokumentaciju prema kojoj je utvrđeno da je Lanelia Holdings jahtu kupila od kompanije Fregata Marine neposredno nakon Uredbe predsjednika Ukrajine kojom su Medvedčuku i njegovoj supruzi Oksani izrečene sankcije. 

Lanelia Holdings, tvrtka osnovana kao replika Fregate Marine, imala je identičan osnivački kapital, isti društveni ugovor, istog direktora i tajnika, istu poslovnu adresu, a obje tvrtke koristile su istog agenta na Maršalovim Otocima kao i usluge iste ciparske tvrtke povezane s Oksanom. Sumnjivo je i vrijeme osnivanje kompanije, a i sama prodaja skupocjene jahte koja je u vlasništvo Lanelia Holdingsa prešla za nominalnu cijenu od jednog eura i naknade, što je zacementiralo sumnju da se radi o transakciji između povezanih osoba.

Zaključak je da je Medvedčuk zamijenio jednu tvrtku drugom, s kojom nije bio tako jasno povezan, postavio iste dužnosnike i direktore, a nakon prodaje on i supruga nastavili su koristiti jahtu. Ostaje vidjeti kako će reagirati odvjetnički tim Alekseja Inkina koji je najavio međunarodnu arbitražu u slučaju da se spor ne riješi.

VIDEO Jahta Royal Romance

Komentara 2

XA
xaron
00:38 25.06.2024.

US je na Fiďiju zaplijeno jahtu nekog Ruskog tajkuna i odveo je u US. Kako su troşkovi odrźavanja jahte prelazili milion $ mjesečno, vlada je od suda teaźila dozvolu za njenu prodaju . Sudija je odbacio taj zahtjev sa obrazloźenjem da su ti troșkovi normalni za jahtu te veličine. Dakle,vlada i dalje mora smositi troșkove odrźavanja dok traju sankcije zatajkuna. Iz ovog proizlazi da su obadvije strane u sporu na gubitku te im je u zajednćkom imteresu da to rijese.

PL
plotto
16:55 24.06.2024.

Ako zapljene privatnu imovinu,onda će na kraju to platiti porezni obveznici RH i to višestruko.Nakon što smo postali slobodni,stalno su nam tupili i bombardirali nas sa zapada da je privatna imovina neprikosnovena. Upravo ti koji su zastupali takvo stajalište,sada namm tvrde da se preko nečijih unilateralnih ( USA ) nelegitimnih sankcija koje krše međunarodnog prava ptivatno vlasništvo može osporiti.Znači lopovi i gangsteri sve prilagođavaju svojoj pohlepi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije