Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tenzije rastu

Rusija razmatra promjenu svoje doktrine o korištenju nuklearnog oružja: 'Ako primijetimo da prijetnje rastu...'

Foto: Reuters
1/8
24.06.2024.
u 12:37

Moskva promišlja o skraćivanju vremena potrebnog za donošenje odluka o uporabi nuklearnog oružja, što bi moglo postati stvarnost ako se sigurnosne prijetnje povećaju, objavio je predsjednik parlamentarnog odbora za obranu.

Rusija, globalna nuklearna velesila, razmatra skraćivanje vremena potrebnog za donošenje odluka prema svojoj službenoj politici o uporabi nuklearnog oružja ukoliko procijeni da se sigurnosne prijetnje povećavaju, izjavio je predsjednik parlamentarnog odbora za obranu. Naime, sukob u Ukrajini izazvao je najozbiljniji sukob između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine, a nedavno je predsjednik Vladimir Putin najavio mogućnost promjene ruske službene nuklearne doktrine, koja postavlja uvjete pod kojima bi se nuklearno oružje moglo koristiti, piše Reuters.

Državna novinska agencija RIA u nedjelju je prenijela izjavu Andreja Kartapolova, vođe odbora za obranu donjeg doma ruskog parlamenta, koji je naglasio da bi se vrijeme potrebno za donošenje odluke o korištenju nuklearnog oružja moglo promijeniti ako se prijetnje pojačaju. "Ako primijetimo da izazovi i prijetnje rastu, to znači da možemo revidirati naš pristup vremenskom okviru za uporabu nuklearnog oružja i procesu donošenja te odluke", izjavio je Kartapolov, kako prenosi RIA.

Kartapolov, nekadašnji zapovjednik ruskih snaga u Siriji i sada zastupnik u vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija, izjavio je da je još rano govoriti o konkretnim promjenama u ruskoj nuklearnoj doktrini. Prema ruskoj nuklearnoj doktrini iz 2020. godine, uporaba nuklearnog oružja razmatra se kao odgovor na napad nuklearnim ili drugim oružjem za masovno uništenje, ili konvencionalnim oružjem kada je ugroženo samo postojanje države. Rusija i Sjedinjene Države drže gotovo 88% svjetskog nuklearnog oružja prema Federaciji američkih znanstvenika. Oba su država u procesu modernizacije svojih nuklearnih arsenala, dok Kina ubrzano jača svoje nuklearne kapacitete.

POVEZANI ČLANCI:

Naime, nakon što su ukrajinske trupe napale Sevastopolj je uvedeno izvanredno stanje, a u napadu je korišteno američko oružje, točnije američki vojno taktički raketni sustav (ATACMS), piše Al Jazeera. Prema priopćenju ruskog ministarstva četiri od pet projektila su oborena te se peti detonirao u zraku. Tenzije su porasle upravo radi tog napada u kojem je poginulo četvero ljudi među kojima je i dvoje djece, a ozlijeđeno je preko 150 civila.

Napad je prokomentirao Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov te je optužio SAD da stoji iza napada radi opskrbe Ukrajine s ovakvim oružjem. "Umiješanost Sjedinjenih Američkih Država u neprijateljstva, izravna umiješanost u neprijateljstva koja rezultiraju smrću ruskih civila, to, naravno, ne može a da ne ostavi kakve točno posljedice - pokazat će vrijeme" rekao je Peskov za ruske medije. 

Ovakve prijetnje upućene zapadu su u direktnoj korelaciji s mijenjanjem, odnosno revizijom ruske nuklearne doktrine. Putin je nedavno naglasio da Rusija nije vidjela potrebu za korištenjem nuklearnog oružja kako bi postigla pobjedu u sukobu u Ukrajini, što je snažan signal Kremlja da se ne očekuje eskalacija najsmrtonosnijeg sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata u nuklearni rat. Ipak, isto tako je izjavio da ne isključuje mogućnost promjena u ruskoj nuklearnoj doktrini. Ovo se interpretira kao znak pritiska hardlinera unutar ruske elite koji zagovaraju bržu reakciju na potencijalnu nuklearnu eskalaciju i smanjenje praga za upotrebu nuklearnog oružja.

POVEZANI ČLANCI:

I Moskva i Washington, znatno su smanjile svoje nuklearno naoružanje nakon raspada Sovjetskog Saveza. Međutim, hladnoratovska arhitektura kontrole naoružanja sada je u krizi, a mnogi diplomati izražavaju zabrinutost zbog moguće nove utrke u naoružanju. Ovog mjeseca je viši pomoćnik Bijele kuće izjavio da bi Sjedinjene Države možda morale povećati raspored strateškog nuklearnog oružja u narednim godinama kako bi mogle uzvratiti na prijetnje od Rusije, Kine i drugih protivnika.

Rusija je izrazila spremnost za razgovore s Sjedinjenim Državama o kontroli naoružanja, ali pod uvjetom da ti razgovori obuhvate širu raspravu o europskoj sigurnosti i budućnosti Ukrajine. Prema Nuklearnom pregledu stava SAD-a za 2022. godinu, Rusija i Kina intenzivno razvijaju svoje nuklearne arsenale, što će dovesti do toga da će Sjedinjene Države po prvi put u svojoj povijesti imati dva velika nuklearna rivala kao strateške konkurente i potencijalne protivnike do 2030-ih godina.

VIDEO Isplivala uznemirujuća snimka: Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip i odvezli se

Komentara 4

Avatar Moloh
Moloh
12:59 24.06.2024.

Izgleda da ih negdije jako boli čim opet prijete nuklearkama.

MO
MOSAD
15:42 24.06.2024.

Zapad mora vec jednom promjeniti doktrinubpream rusiji.Najprije iz svih zapadnih država protjerati:1)sve diplomate i zatvoriti njihove ambasade.2)Svim ruskim državljanima od običnih bauštelaca do studenata zahvaliti se na suradnji i dati im rok od 24 sata da napuste zapad.3) konfiscirati SVU imovinu svim ruskim državljanima od običnog konobara do doktora .RAT GOTOV bez ispaljnenog metka pa nek najveci sin naših slavenskih naroda ....ere o atomskom razmtu koliko ga volha.AMEN!!

FU
Fusnota
15:03 24.06.2024.

Trebala je rusija pregovatti prije širenja tzv ruskog svijeta na dijelove Ukrajine. Sada nemaju izbora više, trpjeti napade na olupiranim dijelovima Ukrajine I vlastitoj državi. Crvena crta ii bijela svjedno je l M

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije