Smreke i jele spremne su za božićne i novogodišnje praznike. Obitelj Oreški iz Petrijanca počela ih je iz hobija uzgajati prije 20 godina, potom su shvatili da je to biznis, a danas im se investicija počinje isplaćivati.
- Uzgajamo obične i srebrne smreke, pančićevu omoriku te koloradsku jelu. Velike su od 1 do 3 metra, no ako tko treba, može i veća. Ili u loncu! – priča Andrija Oreški, inženjer poljoprivrede i šumar u mirovini, koji posao vodi sa sinom Tihomirom i snahom Danijelom.
Režu ih neposredno pred prodaju, kako bi izdržale dva do tri tjedna bez padanja iglica u kući. Najbolja su po tom pitanju, kaže Oreški, srebrna smreka i omorika, no obična je smreka dvostruko jeftinija.
Smreke i jele uzgajaju na šljunčanom polju u Petrijancu. To je polje nepogodno za povrće, no zbog svoje je pH vrijednosti pogodno za drvca.
- Ranije se dosta uvozilo iz Austrije i Mađarske, no sad je tamo skuplje, a mi smo konkurentniji jer nudimo svježija drvca. Počet ćemo ih prodavati desetak dana uoči Božića, kod kuće te u dvorištu jedne tvrtke u Optujskoj ulici – kaže Oreški.
Njihova drvca, dodaje, neki će prekupci prodavati i na Starom sajmištu. Taj je prostor gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok dodijelio Gradskoj tržnici za „prodaju božićnih jelki“ od 17. Do 24. Prosinca. Tržnica će zakupcima prostora odrediti visinu naknade, a od prikupljenog novca, obvezao ih je gradonačelnik, platit će održavanje i čišćenje Starog sajmišta.
Čovjek dela i uspel je. Ovo znači, na sreču da se u lijepoj našoj i od rada, glej čuda, more pristojno živjeti. Gospon, iskrene čestitke!