Pamte i bolje dane

Konobarima u Zagorju recesija je "pojela" i zaslužene napojnice

'zagorje - 31. 03. 2010.,Zlatar Bistrica, Hrvatska - Branka Andrec, konobarica u restoranu Purga posluzuje goste'
Foto: 'Sabina Sviben/VLM'
1/3
31.03.2010.
u 17:55

Nekada je gost, ako već nije ostavio napojnicu, barem konobaru platio piće, ali sad je i to rijetkost u Zagorju, kaže Božidar Tkalčević iz Zabokyja

Nezaposlenost, visoki porezi, neimaština, kriza i recesija osjećaju se na svakom koraku. Pokušali smo doznati koliko je kriza utjecala na darežljivost gostiju u zagorskim ugostiteljskim objektima, odnosno je li "pojela" i napojnice konobarima. Marijan Jembrih iz zlatarskog restorana Zlatni lampaš ugostitelj je već 17 godina i sjeća se mnogo boljih vremena.

Gleda se na svaku lipu

– Sve se promijenilo. Ljudi danas gledaju na svaku lipu. Naravno, ima onih dobrostojećih, koji, ako su zadovoljni uslugom, hranom i dojmom ili ako su im konobar ili konobarica simpatični, rado daju napojnicu. U bolja vremena po stolu se znalo dobiti i 50 kuna, a prosjek mi je bio stotinu kuna dnevno. U današnje vrijeme zalomi se 30-ak kuna – priča Marijan, koji smatra da je osim recesije za manje napojnice kriva i zabrana pušenja.

Branka Andrec, konobarica iz zlatarbistričke Purge, kaže da danas nema posla pa nema ni napojnica. Prije dvije godine gosti su bili mnogo darežljiviji, nisu gledali na svaku lipu, priča Dejan Čehulić Staniša, konobar Lillyja iz Bedekovčine.

Nova nada u ljeto

– Prvo je pao promet zbog zabrane pušenja, a ljudi danas paze na svaku kunu. U dobrim danima napojnice su dnevno bile oko 200 kuna u prosjeku, no danas je to upola manje jer osim što su mnogo manje, daju ih i mnogo rjeđe. Nadamo se da će ljeti biti bolje, kada će i terase biti otvorene pa će biti više gostiju – smatra Dejan.

Suzana Bartolović iz restorana Grozd u Mariji Bistrici kaže da se i za hodočasničke sezone, kada ima više gostiju, osjeti kriza jer se pazi kako se troši.

– Osjeti se da ljudi nemaju, evo danas sam dobila napojnicu od samo dvije kune. U Preši u Krapinskim Tkalcima kažu da se razlika u napojnicama ne osjeti toliko u odnosu na prije, a lošu situaciju i crne prognoze dao je Božidar Tkalčević, vlasnik zabočkog restorana Zaboky. Promet je pao za pola u odnosu prema lani.

– U prijepodnevnim satima nekad je na gablec stiglo i 30-ak ljudi, a sada samo čovjek, dva. Nekada je gost, ako već nije ostavio napojnicu, konobaru barem platio piće, ali sada je i to rijetkost.

Ključne riječi

Komentara 2

RB
Rastu Brojke
12:10 01.04.2010.

Ne dajem nikakve napojnice, svatko dobiva (ili bi trebao) placu za svoj posao. Tih par kn visaka radje uplatim na ziro racun nekome kome je potrebno iz humanitarnih razloga. To davanje napojnica mo odmah vuce na to da treba podmicivatii i doktore i suce i policiju i sluzbenike jer se to, eto, podrazumijeva...

NO
norivrganji
16:20 05.04.2010.

A se razme gospoja novinarka vu domaće reči....\"napojnica\" niti nije u Hrvatskom zagorju imela korjenje. Tuj more biti runda za se ili kakev sitni tringeld.. j.eba vas napojnica ter vas je.ba..... a kaj bu ona znala * napoj * je za svinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije