KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Novi podaci: Sedam zaraženih u Zagrebu, šest u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Split: Zatvoren šator za uzimanje briseva za Covid-19 na Križinama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
20.06.2020.
u 15:10

Neslužbeno se doznaje da su negativni nalazi i svih djelatnika i korisnika Centra za autizam koji su bili u kontaktu s jednim zaraženim djelatnikom.

Djelatnici i učenici splitske Osnovne škole Marjan u kojoj je jedan učenik zaražen koronavirusom negativni su na virus, potvrdila je u subotu ravnateljica županijskog NZJZ-a Željka Karin, a neslužbeno se doznaje da su negativni i nalazi djelatnika i korisnika Centra za autizam.

"Šest djelatnika škole i nešto više od 20 učenika negativno je na COVID 19. Za 14 dana ćemo ponoviti testiranje i vjerujemo da će i ti nalazi biti negativni. To smo od prvog dana pretpostavljali i za ove nalaze, no s koronom se nikada ne zna. Samo jučer smo napravili 140 testova", kazala je Karin za Hinu.

Desetogodišnji dječak se najvjerojatnije zarazio od svog djeda koji je bio van Hrvatske, a u njegovoj obitelji još je zaraženo mlađe dijete i njihov otac. 

Neslužbeno se doznaje da su negativni nalazi i svih djelatnika i korisnika Centra za autizam koji su bili u kontaktu s jednim zaraženim djelatnikom.

Novi slučajevi u Splitsko-dalmatinskoj županiji

- Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 154 obrađena testa s područja SDŽ 6 je novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 1 osoba i Solina 5 osoba, stoji u priopćenju.

Dodaju kako su svi novooboljeli 'konatakti prethodno potvrđenih slučajeva koji su importirani iz drugih država'. U samoizolaciji je 70 osoba.

Dvije osobe zaražene u Osječko-baranjskoj županiji

- U KBC Osijek testirano je 16 uzoraka od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Riječ je o osobama koje su boravile u Srbiji, a javile su se epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature. Uzeti su im uzorci i sinoć je kod obje osobe utvrđena prisutnost koronavirusa. Oboljele osobe i dalje imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju.

Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je tijekom večeri 5 osoba stavljeno u samoizolaciju. I danas se nastavljaju razgovori s kontaktima oboljelih i određivanje samoizolacije kada je to epidemiološki potrebno.

- Nije nužno kontakte bez simptoma testirati žurno, najvažnije je da kontakti poštuju mjere propisane samoizolacije. Osobe koje se nalaze u samoizolaciji, a osjete simptome, trebaju se žurno javiti epidemiologu – pojasnila je danas prof. Ljiljana Perić predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek.

S dvije novopozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji do sada je zabilježeno 136 oboljelih od koronavirusa - stoji u priopćenju.

KBC Osijek donio je odluku o zabrani posjete zbog aktualne epidemiološke situacije vezane uz koronavirus.

- Sigurnost i zdravlje naših pacijenata su nam prioritet, osobito kada je riječ o osjetljivim skupinama kao što su pacijenti na bolničkom liječenju - stoji u odluci.

Sedam novozaraženih u Zagrebu

Na konferenciji za medije Grada Zagreba objavljeno je kako je zabilježeno sedam novih slučajeva. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je veliki broj građana otišao na produženi vikend te da bi uskoro moglo biti i više novih slučajeva.

Jedna osoba zaražena je i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

 

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
12:30 20.06.2020.

Mjere i zaključavanje tek nakon izbora. Izbori su sada najveći prioritet u svemiru i okolici.

KR
Krile103
12:33 20.06.2020.

Sa tom virusom moramo ocito zivjeti.Bit ce zarazenih i mrtvih stalno.Prati rucice ,ne biti blizak nego samo sa obitelji .Stare zastiti svesti kontakte na minimum.Kad malo bolje razmislim...normalno zivjeti

Avatar tabadjija
tabadjija
12:24 20.06.2020.

Ti svi vjerojatno imaju simptome, koliko ima onih koji nemaju nikakve. Dok to neznamo, a to je nemoguce saznati koliko je stvaran broj zarazenih nemozemo znati koliko je drugi val opasan. Nisam virolog ili dr. Ovo je samo moje misljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije