VOZITE BEZBRIŽNO

Kraj mukama! Iz HAK-a testirali zimske gume: Evo koje vrijedi uzeti, a koje izbjegavati

Zimske gume
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
24.09.2024.
u 17:22

U segmentu 205/55 R16, tri modela guma su posebno istaknuta i dobila ocjenu "vrlo preporučljivo": Continental, Goodyear i Michelin.

Kako dolaze hladniji dani, a toplije vrijeme odlazi, mnogi vozači počinju razmišljati o zamjeni ljetnih guma zimskima. Svake godine ponavlja se ista dilema – koje gume odabrati kako bismo bili sigurni na cesti, a pritom osigurali dugotrajnost i ekonomičnost? Kako bi olakšali taj izbor, HAK i njegovi partneri testirali su 28 različitih kompleta zimskih guma kako bi vozačima pomogli donijeti najbolju odluku.

U najnovijem testu, HAK i partneri su podvrgnuli zahtjevnim ispitivanjima gume iz dva popularna segmenta – 205/55 R16, koje često nalazimo na kompaktnim gradskim vozilima, i 215/55 R17, koje su uobičajene na manjim SUV-ovima. Testirane su vozne i sigurnosne karakteristike, udobnost, ekonomičnost te ekološki aspekti održivosti.

U segmentu 205/55 R16, tri modela guma su posebno istaknuta i dobila ocjenu "vrlo preporučljivo": Continental, Goodyear i Michelin. Ove gume pokazale su se iznimno ujednačenima na svim podlogama, s visokim rezultatima sigurnosti, posebno Continental koji je postavio standarde po pitanju sigurnosti na mokrim i zimskim cestama. Michelin je istaknut zbog svoje ekološke izvrsnosti i dugovječnosti, dok je Goodyear zauzeo solidnu poziciju između njih.

VEZANI ČLANCI: 

No, nisu svi modeli prošli bez kritika. Hankook, Dunlop, Nokian i Falken pokazali su slabije rezultate na pojedinim podlogama, što je dovelo do niže ocjene u pogledu sigurnosti. Također, gume poput Zeetexa i GT Radiala otkrile su sigurnosne nedostatke, dok se model Winrun, zbog vrlo loših performansi na mokrim cestama, ne preporučuje.

U većem segmentu 215/55 R17, ponovo su se izdvojili vrhunski proizvođači, ali uz male izmjene. Goodyear je zadržao svoju izvrsnost, dok su Dunlop i Vredestein zamijenili Continental i Michelin. Modeli Triangle i Davanit nisu se pokazali sigurnima na mokroj podlozi, dok se Kenda nije preporučila zbog svoje prevelike težine, iako je ostvarila solidan rezultat u pogledu trajnosti.

>>> FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Zimske gume
1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije