NEMOJTE RISKIRAT

Vozači pripazite! Njemačka uvodi nova pravila za zimske gume, prijeti opaka kazna

Zamjena ljetnih guma zimskima koje su obavezne na vozilima od 15. studenog do 15. travnja
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
30.08.2024.
u 06:00

Kazna za korištenje M+S guma je 60 eura, a u slučaju prometne nesreće raste sve do 120 eura te je i upitno koliku štetu će pokriti osiguranje.

Od početka listopada 2024. godine, Njemačka uvodi nove propise vezane uz zimsku opremu vozila. Prema najnovijim informacijama koje je objavio HAK, gume s oznakom M+S (Mud + Snow) više neće biti dovoljne za vožnju tijekom zimskih uvjeta. Ove gume, koje su prethodno bile priznate kao zimske, više neće imati status zimskih guma, a vožnja s njima bit će kažnjavana.

Od 1. listopada, samo će gume s simbolom Alpine (planina s tri vrha i pahuljom) na boku biti priznate kao prikladne za zimske uvjete. Simbol M+S zamijenjen je znakom Alpine 2018. godine, a prijelazno razdoblje za prilagodbu istječe krajem rujna 2024. godine. Ako posjedujete gume koje nose isključivo oznaku M+S i nemaju Alpine simbol, nećete ih moći koristiti za nadolazeću zimsku sezonu u Njemačkoj.

Kazne za korištenje samo M+S guma iznose 60 eura, dok u slučaju prometne nesreće mogu narasti do 120 eura. Također, osiguranje možda neće pokriti sve troškove štete uzrokovane nedostatkom odgovarajućih zimskih guma, kako ističe ADAC. Ako planirate putovanje u Njemačku, važno je da se pripremite na ove promjene i provjerite stanje svojih guma kako biste izbjegli kazne i moguće probleme s osiguranjem.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

Zamjena ljetnih guma zimskima koje su obavezne na vozilima od 15. studenog do 15. travnja
1/6
Ključne riječi

Komentara 1

PV
prcko.vita
12:56 30.08.2024.

Znači, Europu drma najveći toplinski val do sada, asfalt se topi, ali važno je imat gume s oznakom zime. E svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije