Najsiromašniji građa

Kraj nadmudrivanju s Crvenim križem oko rada pučke kuhinje

'23.12.2011., Bjelovar - U Puckoj kuhinji u sklopu Caritasa Sv. Antuna Padovanskog, 50-ak stalnih korisnika uoci Bozica pocasceno je blagdanskim ruckom. Korisnicima su podijeljeni i blagdanski poklon
'Damir Spehar/PIXSELL'
14.01.2012.
u 18:24

Od 1. veljače Grad Bjelovar opet će financirati uslugu koju koristi 38 ljudi. Prošle godine Crvenom križu je na ime toga transferirano 780.000 kuna

Korisnici pučke kuhinje napokon mogu odahnuti jer više ne bi trebali biti moneta za potkusurivanje nesređenih računa u višegodišnjem, javnosti dobro poznatom, prijeporu između Grada i Gradskog društva Crvenog križa. Naime, gradonačelnik Antun Korušec potvrdio je jučer da Grad od 1. veljače ponovo preuzima financiranje Pučke kuhinje. Topli obrok za 38 korisnika te režijski troškovi i plaća zaposlene osobe financirat će se iz gradskog proračuna.

Još od 2004.

Podsjetimo ljetos je Grad posve iznenada odustao od daljnjeg financiranja pučke kuhinje koju je sam pokrenuo i uredno financirao još od travnja 2004. godine. U poznatom ljetošnjem nadmudrivanju s ravnateljem Blažekovićem Grad je ipak uspio financiranje nametnuti Crvenom križu tvrdeći da je to zapravo čak i njihova obveza. Najnovijim obratom upravo su sami sebe najbolje demantirali, no gradonačelnik Korušec nudi svoje objašnjenje navodeći da je prošle godine iz gradskog proračuna Crvenom križu transferirano 780.000 kuna.

– Htjeli smo javnosti dati do znanja da se troškovi pučke kuhinje moraju financirati iz tih sredstava i Crveni križ ih je na kraju i financirao - ističe Korušec pravdajući tako ljetošnji potez.

U međuvremenu je na snagu stupio novi pravilnik koji precizira način obračuna sredstava koje jedinica lokalne samouprave mora doznačiti Crvenom križu. Prema tom izračunu za 2012. godinu Crvenom križu pripast će nepunih 400.000 kuna.

Sve je bio krivi dojam?

Nakon svega Korušec tvrdi da unatoč očitom prijeporu i dojmu koji je u javnosti izazavalo pismo od 28. lipnja u kojem je su korisnike i mjerodavne u Caritasu obavijestili da od 1. srpnja više neće biti u mogućnosti nadalje financirati pučku kuhinju, njezino funkcioniranje zapravo niti jednog trenutka nije dolazilo u pitanje. Uz to odlučno je najavio da će tako ostati i ubuduće sve dok je u gradskoj upravi sadašnja garnitura. U Crvenom križu obrat nisu željeli posebno komentirati, navodeći tek da je sada jasno da pučka kuhinja ipak nije bila njihova obveza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije