zakon unije

Kranjska klobasa uvrštena na popis europskih proizvoda zaštićenog zemljopisnog porijekla

kranjska kobasica
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
09.01.2015.
u 07:30

Kranjska klobasa uvrštena je na popis europskih proizvoda zaštićenog zemljopisnog porijekla, objavila je Europska komisija

Kranjska klobasa uvrštena je na popis europskih proizvoda zaštićenog zemljopisnog porijekla, objavila je Europska komisija.

Slovenija je zatražila da se zaštiti oznaka izvornosti kranjske klobase, na što je Hrvatska uložila prigovor jer se ista kobasica proizvodi i u Hrvatskoj, i to u ukupnoj vrijednosti od čak desetak milijuna eura. U Sloveniji se godišnje proizvede 430 tona kranjske klobase u vrijednosti 2,5 milijuna eura.

Hrvatski prigovor je riješen tako što je Europska komisija presudila da hrvatski proizvođači mogu još 15 godina koristiti naziv kranjska kobasica. Nakon isteka toga roka hrvatske kobasice koje sada nose naziv "kranjska" morat će pronaći drugo ime.

>>EK se bori protiv uvođenja vinjeta u Njemačkoj jer bi diskriminirale strance

>>Sud EU: Pretilost je oblik invalidnosti, pretili radnici ne rade jednako kao drugi

Komentara 2

Avatar bok
bok
11:20 09.01.2015.

zaboravili ste napisati da su i u Austriji i (manje u) Njemackoj omiljene pod nazivom "Krainer", "Käsekrainer" (kranjska sa sirom) . Ti nazivi se nebudu morali mijenjati.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
11:54 09.01.2015.

di je sad josipovic i milanovic???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije