KOLEKTIVNA DEESKALACIJA

Kremlj promijenio retoriku oko nuklearnog oružja, ISW: Nisu postigli ono čemu su se nadali

Russian President Putin oversees the Vostok-2022 military drills in Primorsky Region
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
07.11.2022.
u 09:02

S obzirom na to da nuklearne prijetnje Kremlja nisu uspjele potkopati političku i društvenu volju Ukrajine da se nastavi suprotstavljati invaziji Rusije, Institut za ratne studije ocjenjuje da ruska nuklearna uporaba u Ukrajini ostaje malo vjerojatna i da Kremlj trenutno poduzima korake za deeskalaciju svoje nuklearne retorike

Ključni dužnosnici Kremlja počeli su kolektivno deeskalirati svoju retoriku u vezi s uporabom nuklearnog oružja početkom studenog, ustvrdio je Institut za ratne studije (ISW). Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 2. studenog priopćenje o “sprječavanju nuklearnog rata” u kojem stoji da se Rusija “strogo i dosljedno vodi postulatom o nedopustivosti nuklearnog rata u kojem ne može biti pobjednika i koji se nikada ne smije osloboditi”. Također, ministarstvo je navelo kako se zalaže za smanjenje i ograničavanje nuklearnog oružja. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 27. listopada da Rusija nema potrebe koristiti nuklearno oružje protiv Ukrajine i ustvrdio da Rusija nikada nije razgovarala o mogućnosti korištenja nuklearnog oružja. Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev na sličan je način sve više umanjivao vatrenu nuklearnu retoriku koju je koristio tijekom listopada i sada se usredotočuje na promicanje ruskog jedinstva u ratu u Ukrajini.

Putin i ključni dužnosnici Kremlja pojačali su svoje spominjanje uporabe nuklearnog oružja od Putinova govora o aneksiji 30. rujna i tijekom listopada, vjerojatno kako bi izvršili pritisak na Ukrajinu da pregovara i smanjili potporu zapada Kijevu. Putin je u svom govoru 30. rujna nekoliko puta općenito spomenuo nuklearno oružje, ali je izbjegao izravnu prijetnju uporabom nuklearnog oružja. Putinova retorika tijekom tog govora i tijekom listopada bila je u skladu s njegovim prethodnim nuklearnim prijetnjama i nije uspjela stvoriti stupanj straha unutar ukrajinske vlade koji je Kremlj vjerojatno namjeravao. 

Kremlj je, također, eskalirao svoju nuklearnu retoriku nakon ruskih vojnih neuspjeha u Harkivskoj oblasti i tijekom ukrajinske protuofenzive u Limanu i sjevernoj Hersonskoj oblasti početkom listopada. Kremlj je vjerojatno, smatra ISW, nastavio sa svojim slabo prikrivenim nuklearnim prijetnjama kako bi skrenuo pažnju s njihovih vojnih i mobilizacijskih problema te zastrašio zapadne partnere Ukrajine. Retorička promjena Kremlja ukazuje na to da su viši ruski vojni zapovjednici i dužnosnici Kremlja vjerojatno donekle svjesni golemih troškova za male operativne dobitke koje bi Rusija imala za korištenje nuklearnog oružja protiv Ukrajine ili NATO-a. 

Putinova nezakonita aneksija četiri ukrajinske oblasti, koje ruske snage ne kontroliraju u potpunosti, vjerojatno je zakomplicirala postojeću rusku vojnu doktrinu. Naime, doktrina jasno dopušta upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor na "agresiju protiv Ruske Federacije uporabom konvencionalnog oružja kada je samo postojanje države u opasnosti", što bi Kremlj mogao primijeniti na ukrajinsko napredovanje prema navodno "ruskom" teritoriju u Ukrajini. Sve trenutne linije fronta nalaze se unutar anektiranog teritorija, a Putin nije javno definirao što sada predstavlja napad na ruski teritorij. 

Kremlj je vjerojatno privatno razjasnio svoju nuklearnu politiku deeskalacije Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. Dužnosnici SAD-a i saveznika izvijestili su da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bio u kontaktu s Putinovim savjetnikom za vanjsku politiku Jurijem Ušakovim i tajnikom Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim u nastojanju da se smanji rizik od nuklearne uporabe. Ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Andrey Kelin također je naveo 26. listopada da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu nekoliko puta nazvao svoje kolege, navodno ih uvjeravajući da Rusija nije zainteresirana za korištenje nuklearnog oružja u ratu.

S obzirom na to da nuklearne prijetnje Kremlja nisu uspjele potkopati političku i društvenu volju Ukrajine da se nastavi suprotstavljati invaziji Rusije, ISW ocjenjuje da ruska nuklearna uporaba u Ukrajini ostaje malo vjerojatna i da Kremlj trenutno poduzima korake za deeskalaciju svoje nuklearne retorike. 

VIDEO Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 18

ST
stefj
09:32 07.11.2022.

Retorika se počela ublažavali nakon priopćenja Kine i vjerojatno nakon čvrstog stava Amerike... No, istovremeno je Amerika savjetovala Ukrajinu da započne pregovore. Mada su pregovori u ovom trenu pogubni za Ukrajinu jer će ostati bez ogromnog teritorija i bez ratne odštete... Pregovori sada također znače smanjenje utjecaja UNa i poništavanje međunarodnog prava. Također znače i neprocesuiranje ratnih zločina, a i davanje vjetra u leđa Putinu i Kini...

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
10:13 07.11.2022.

"Zapadni diplomati kažu da Washington i njegovi saveznici ne vide posebne izglede za okončanje rata u Ukrajini putem pregovora, s obzirom na visoke uloge za Moskvu i Kijev i činjenicu da obje strane vjeruju u svoju pobjedu",izvještava The Wall Street Journal...pregovori fakat nemaju smisla dok god rusija inzisitira da je okupirani i anektirani ukrajinski teritorij sada ruski

FU
Fusnota
09:13 07.11.2022.

Cipelići logika. Toplo hladno Ako prođe, možda nećemo ali ako nam ne date izbora možda hoćemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije