ŠOKANTNO Vandalski potez učenika bošnjačke škole u gradu na Bregavi

Križ slomljen i izbačen iz srednje škole u Stocu

28.04.2009.
u 23:00

Učenici bošnjačke škole u Stocu prije nekoliko dana su iz prostora ove obrazovne institucije izbacili križ, slomili ga, a kasnije je pronađen u jednoj garaži pored škole. Ovaj vandalski čin još jednom je zaoštrio atmosferu o ovome gradu, a čini se da ovo nije jedini problem spomenute škole.

Cijeli slučaj je evidentirala i policija, ali još uvijek nije poznat počinitelj ovoga djela. Inače, učenici škole koja radi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku su u jutarnjoj smjeni, a učenici koji pohađaju školu koja radi po planu i programu na bošnjačkom jeziku su u poslijepodnevnoj smjeni. I tu se pojavio problem jer su u neregistriranoj bošnjačkoj školi odlučili uvesti predsate.

Prekršen dogovor
Kako nam je rekao ravnatelj stolačke Srednje škole Ivo Raguž, učenici bošnjačke škole su počeli dolaziti na nastavu i prije 12 sati, iako prema dogovoru njima nastava počinje u 13.30. - Uputio sam dopis kolegi koji vodi bošnjačku školu da neću dopustiti ulazak drugoj smjeni prije 13.30. Od kolege sam dobio prijetnje da će biti problema, što sam shvatio kao prijetnju. Samo sam želio poštivanje dogovora - rekao je Raguž te dodao kako lomljenje križa i izbacivanje ovoga simbola nisu jedini problem.

Skidanje zastava
Naime, bošnjački učenici su u nekoliko navrata kamenovali zbornicu i hrvatsku zastavu, a čak su prije nekoliko dana i njega gađali kamenjem. 
- O svemu sam obavijestio policiju i nadam se da će biti poduzete određene mjere - naglasio je Raguž. Njegov kolega, ravnatelj bošnjačke škole Kasim Korjenica za Večernjak je izjavio da nije prijetio Ragužu, ali da bi moglo biti posljedica zbog njegove posljednje odluke.

- On ima pravo odlučiti da neće pustiti djecu u školu, ali će za to morati snositi posljedice koje će biti ozbiljne - izjavio je Korjenica za naš list.

Nacionalističko divljanje se nastavlja i u drugim gradovima u BiH. Tako je u ponedjeljak navečer u Vitezu skinuto pet zastava BiH, a sumnja se da ovaj događaj ima veze s proslavom dana ovoga grada. Iako se danas spekuliralo da su zapaljene, službenu potvrdu iz MUP-a SBŽ-a nismo mogli dobiti.

- Slične događaje smo imali i ranijih godina. Još uvijek tragamo za počiniteljima - rekli su nam u MUP-u SBŽ-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije