Popustio pred prosvjednicima

Kriza u Alžiru: Predsjedniče, prekinite igrokaz

Alžir
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.03.2019.
u 10:12

Abdelaziz Bouteflika popustio je pred prosvjednicima i obećao da se neće kandidarati na izborima, ali ih je i odgodio te navukao novi bijes oporbe

Predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika odgodio je u ponedjeljak predsjedničke izbore, koji su se trebali održati 18. travnja, uz obećanje da se neće kandidirati za peti mandat te je pozvao sve političke stranke u Alžiru na nacionalni dijalog. No, čelnici alžirske opozicije kritizirali su odluku o odgađanju predsjedničkih izbora smatrajući da je to njegov novi igrokaz kojim na različite načine pokušava ostati na vlasti do svoje smrti s obzirom na to da nije definirao datum novih izbora, već je pozvao na dijalog, a odgoda može trajati do njegove smrti.

Napisao najgori izborni zakon

Predsjednik Bouteflika umjesto premijera Ahmeda Ouyahia, koji je zbog pritiska javnosti dao ostavku, imenovao za premijera ministra unutarnjih poslova Noureddinea Badawija te kao njegova zamjenika, bivšeg ministra vanjskih poslova Ramtanea Lamamru. Predsjednik opozicijske stranke, stranke propovjednika sloboda, Ali bin Flis, opisuje novog premijera Badawija kao “najgoreg tvorca izbornih zakona od stjecanja neovisnosti” i njegovo imenovanje smatra neustavnim i dokazom da aktualni predsjednik Bouteflika želi manipulirati i igrati prljave političke igre kako bi pod svaku cijenu zadržao vlast u svojim rukama. Isto tako, predsjednik Fronte za pravdu i razvoj, Abdullah Jaballah, poziva predsjednika da održi izbore na vrijeme najavljujući kako će idući petak na ulice Alžira izaći milijuni ljudi.

Foto: Reuters/PIXSELL

U međuvremenu, alžirski veterani diplomacije i prosvjedne skupine pridružit će se konferenciji na kojoj se planira budućnost Alžira nakon što bi predsjednik Abdelaziz Bouteflika sišao s vlasti zbog masovnih prosvjeda i obećanja da se neće kandidirati na sljedećim izborima. Konferenciju će predvoditi bivši alžirski ministar vanjskih poslova i posebni poslanik UN-a, Lakhdar Brahimi, koji će ujedno nadgledati i tranziciju, napraviti nacrt novog ustava te postaviti datum novih izbora.

Vojska uglavnom po strani

Alžirska vojska ovog će se puta držati po strani tijekom tranzicije, ali svakako će reagirati u slučaju da dođe do ugroza ustavnog poretka i nacionalne sigurnosti Alžira.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čiji je Alžir bio kolonija, rekao je kako je Bouteflikina odluka otvorila novo poglavlje u toj zemlji te je pozvao na “razumno trajanje” perioda tranzicije.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije