Pobuna u Alžiru

“Nemam ništa protiv prosvjeda, ali pazite na podmukle sile”

Alžirski prosvjedi u Francuskoj
Foto: Reuters
1/2
09.03.2019.
u 06:30

Jučer je 10.000 građana izašlo na ulice, a izbori su 18. travnja

Prosvjedi u Alžiru protiv ponovne kandidature aktualnog alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflike, svaki su dan žešći i jači. Jučer je desetak tisuća ljudi izašlo na ulice glavnog grada zemlje Alžira tražeći od predsjednika Bouteflike da povuče svoju predsjedničku kandidaturu na izborima koji se održavaju 18. travnja. Kako bi onemogućio veliki dolazak prosvjednika, javni prijevoz bio je obustavljen.

– Veliki je broj naših sugrađanki i sugrađana prosvjedovao u raznim regijama zemlje kako bi mirno izrazili svoja stajališta – rekao je Bouteflika koji je na vlasti od 1999. zadovoljno komentirajući zrelost građana i činjenicu da je demokratski pluralizam danas stvarnost, ali ni jednom riječju nije spomenuo mogućnost da odbaci kandidaturu za predsjedničke izbore. Trenutačno se nalazi u švicarskoj bolnici na pregledima, a prema neslužbenim informacijama, zdravstveno stanje predsjednika Bouteflika se pogoršalo i nalazi se na respiratoru.

S obzirom na njegovo zdravstveno stanje i nemogućnost da se sam obrati javnosti, njegovo je pismo pročitala ministrica za telekomunikaciju, poštu i digitalizaciju, Huda Iman Faroun.

“Moramo pozvati na budnost i oprez, da se u taj mirni prosvjed ne bi ubacila podmukla sila, bilo iznutra bilo izvana, koja bi mogla izazvati neslogu i kaos. Danas vas upozoravam, u prvom redu majke, da zaštitite Alžir i posebice svoju djecu”, među ostalim, stoji u poruci koju je u povodu Dana žena uputio predsjednik Bouteflika podsjetivši na nacionalnu tragediju desetljeća građanskog rata 1992. do 2002. koji je odnio na desetke tisuće života.

Pod povećalom se prati razvoj događaja u Alžiru s obzirom na to da bi pad Bouteflike mogao ponovno zemlju odvesti u građanskog rata, jer težnja islamskih radikalista za vlast u Alžiru još uvijek se nije ugasila. Zapovjedništvo vojske izdalo je jasno priopćenja svim političkim akterima kako oni, bez obzira na razvoj događaja, biti jamstvo za očuvanje suvereniteta i integriteta Alžira.

>>Žestok sukob policije i prosvjednika na granici Venezuele i Kolumbije

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije