Razlog zabrinjava

Kriza u susjedstvu: Bolnice pretrpane, a zdravstveni problem pogađa i mlađe generacije

04.10.2024.
u 09:42

"Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše pogađa njih. Isto se događa svugdje u Srbiji", ističe srpski liječnik.

Koronarne jedinice diljem Srbije prenatrpane su te se posljednjih dana broj pregleda i pacijenata sa srčanim udarom povećao za čak 20%, tvrdi tamošnji kardiolog Predrag Mitrović. Naime, pogoršanje stanja kardiovaskularnih bolesnika prouzročila je promjena vremena, a i pojava koronarnih sindroma, odnosno srčanih udara. "Mnogi kronični bolesnici tijekom ljeta smanjili su dozu terapije koju koriste. Kad se vrate na staru dozu, dolazi do problema. Ono o čemu mi stalno pričamo jest promjena vremena, taj prijelaz iz toplog u hladno kad se sužavaju krvne žile i može doći do infarkta", objašnjava Mitrović.

Iako su jedinice prenatrpane, svi se liječe, a najrizičnija skupina su kronični bolesnici, piše Blic.rs. "Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše pogađa njih. Isto se događa svugdje u Srbiji, imamo povećanu hipertenziju i srčane udare", dodaje Mitrović. Poremećaje srčanog ritma i hipertenziju mogu doživjeti i oni mlađi u dobi od 40 do 50 godina, tvrdi doktor. 

Također, nabrojao je i neke od najbitnijih simptoma. Kod povišenog krvnog tlaka, ne smiju se zanemariti glavobolje, nesvjestica i osjećaj pritiska u glavi. Osim toga, ako je u pitanju srce, obavezno je javiti se liječniku ako se osjeća bol u prsima koji se zatim širi u lijevu ruku kao i bol u vratu, čeljusti i leđima.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Nemojte ih ignorirati: Ovo je 5 najvećih ranih znakova upozorenja na oštećenje jetre

1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije