Još od naših predaka brak je zajednica koja se temelji na hrani, a ne
na seksu, smatra Richard Wrangham, britanski antropolog s Harvarda.
Svima je dobro poznat klišej: žena se cijeli dan kod kuće priprema za
suprugov povratak s posla i, naravno, kuha.
Ritual započinje kad
on uđe u kuću, članovi obitelji zauzimaju svoje pozicije za obiteljskim
stolom, suprug je na čelu stola, a večera je poslužena.
Do ovog scenarija došlo je zbog naše daleke evolutivne prošlosti.
- Vjerujem da se prava transformacija ljudi dogodila kad smo počeli
kontrolirati vatru i jesti kuhanu hranu jer ona mijenja naše tijelo,
mozak, našu uporabu vremena i socijalni život - objašnjava Wrangham u
svojoj novoj knjizi “Catching Fire: How Cooking Made Us Human”.
Kulturološki, povijesni i kulinarski dokazi upućuju na vjerojatnost Wranghamove pretpostavke.
Na
planetu ne postoji društvo koje ne kuha, a i sa sirovom hranom ne bismo
daleko dogurali. Spomenimo i to koliko je teško probavljiva.
- Znam koliko je kuhani obrok važan i uvjeren sam da je kuhanje ključno
za našu evoluciju. Kuhanje nas je učinilo ljudima jer je značilo
pozitivne radikalne promjene. Meso i biljke imaju tako više kalorija, a
i lakše se probavljaju - napominje Wrangham.
Antropolozi tvrde
kako mnoga primitivna društva toleriraju da udana žena spava naokolo,
ali će je odmah izbaciti iz društva ako bude hranila ijednog drugog
muškarca osim svog supruga, što je još jedan dokaz da je hrana važnija
od seksa.
Kuhanje, a ne seks, temelj je braka i poticaj evoluciji
Napredak ljudskog roda dogodio se kad smo počeli koristiti vatru i kuhati, jer kuhana hrana pozitivno utječe na tijelo i um.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.