Kruh u vrijednosti čak 1,2 milijuna kuna tijekom prošle godine u Zagrebu je prodan na crno! Utvrdio je to Državni inspektorat temeljem ukupno 288 inspekcijskih nadzora na području grada u kojima je u prosjeku evidentirano 1,43 prekršaja po pregledanoj pekarnici.
Pribroje li se brojkama za prošlu godinu podaci iz 2001. godine, ispada da je u posljednje dvije godine na crno prodano ukupno 4,7 milijuna kuna. Prodaja na crno samo je dio nezakonitih radnji u pekarskoj industriji. Inspektori Državnog inspektorata na anonimne ili službene prijave građana provjeravali su i kakvoću proizvoda, legalitet rada, cijene, deklaracije, vođenje poslovnih knjiga, porijeklo i kakvoću brašna... Nepravilnosti su utvrđene na gotovo svim tim područjima. Tako je javna tajna čak i za glavnog državnog inspektora Branka Jordanića da se obrt nerijetko otvara na ime nekog drugog jer "ambiciozni" poduzetnik nema domovnicu, kvalifikaciju i slično. Tijekom inspekcijskog nadzora to je teško utvrditi jer se kao stranka u postupku uvijek pojavljuje osoba na koju glasi obrtnica. Osim toga neprijavljeni radnici u trenutku ulaska inspektora pobjegnu iz pekarnice u privatne prostorije kamo inspektori bez policijske dozvole ne smiju ući. Čak i kada se takvim poduzetnicima zabrani rad, u roku od nekoliko dana oni obrt otvore na ime nekog drugog člana obitelji i dalje nastavljaju raditi. Sumnje brojnih građana u kakvoću proizvoda koje jedu pokazale su se točnima. Od najjeftinijeg pšeničnog brašna - Tip 850 - proizvode se gotovo svi proizvodi. To znači da graham, raženi ili kukuruzni proizvodi u sebi ne sadrže propisanu količinu kukuruza, raži i sjemenki, a njihov nedostatak nadoknađuje se ubacivanjem raznih aditiva, smeđe odnosno žute boje!
Ručna obrada tijesta, za razliku od strojne - kakva je u velikim industrijskim pogonima poput Klare ili Mlinara - pruža mogućnost za dodavanje vode i raznih aditiva kojima se postiže veća masa.
U nadjevenim pecivima često se štedi na sirovinama pa tako se tako u štrudli od višanja to voće mora tražiti povećalom jer se masa nadjeva povećava dodavanjem krušnih mrvica, krupice i slično.
Marija Mapilele