Atrakcija

Kultni DC-3 sletio u Osijek, tragat će za naftnim poljima na istoku Hrvatske

Douglas DC-3
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/9
10.04.2017.
u 16:36

Prilično je uzbudljivo znati da je originalni model sagradila 1940-ih američka vojska, tijekom Drugog svjetskog rata. Kompletno je preuređen, ali nevjerojatno je letjeti u zrakoplovu koji postoji duže nego ja, kaže Julius Vale iz škotske tvrtke Bell Geospace

Kultni zrakoplov Douglas DC-3, izgrađen 40-ih godina, sletio je u Zračnu luku Osijek u ponedjeljak oko 15 sati. Stigao je s Cipra, a istraživat će se njime postoji li nafta u istočnoj Hrvatskoj. Zbog svoje stabilnosti, preuređeni i modificirani DC-3T Bassler Turbo BT67 pogodan je za takav zadatak.

- Da, moglo bi ovo istraživanje voditi do mogućih naftnih polja. Naš sustav funkcionira na mjerenju razlika u gravitaciji i gustoći tla – pojasnio je Julius Vale iz tvrtke Bell Geospace. Njihovi instrumenti uočavaju i bilježe te razlike, a očitavaju ih stručnjaci, geofizičari i potom procjenjuju ima li nafte u promatranom području. Za istraživačke radove zadužena je, naime, škotska kompanija Bell Geospace, a nju je angažirala tvrtka Vermillion Zagreb Exploration d.o.o. za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

- Bili smo vrlo uspješni u ranijim istraživanjima, posebice u Brazilu, kao i nizu drugih zemalja – dodaje Vale.

Na upit kakav je osjećaj sjediti u zrakoplovu koji je letio i u Drugom svjetskog ratu, Vale će se odmah osmjehnuti.

- Prilično je uzbudljivo znati da je originalni model sagradila 1940-ih američka vojska, tijekom Drugog svjetskog rata. Kompletno je preuređen, ali nevjerojatno je letjeti u zrakoplovu koji postoji duže nego ja – zaključuje on.

Dolazak Douglasa DC-3 u Slavoniju, nesvakidašnji je događaj i za ljubitelje avijacije, ističe Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek.

- Jako nam je drago da tehnički i infrastrukturno možemo primiti avion izgrađen u 30-im godinama prošloga stoljeća, iako je on kroz vrijeme i preuređen i adaptiran i avionika mu je gotovo potpuno nova, trup mu je originalni – zadovoljan je Marinić.

Radovi bi trebali trajati mjesec dana, ovisno o vremenu, a radit će od ponedjeljka do petka. 

>> Croatia Airlines unajmio dva mlažnjaka sa 100 sjedala

>> Srbiji stiže šest ruskih 'MiGova 29'

Komentara 2

DE
demokršćanin
18:29 10.04.2017.

Lijepo je vidjeti zrakoplov povijesnog značenja no kada bude letio iznad Đeletovaca ustanovit će da tamo ima nafte pa će se istraživači koji lete u njemu začuditi kako tamo već postoje bušotine koje se iskorištavaju već dosta dugo.

JO
josip
20:27 10.04.2017.

a sta ako nadju novu naftu? Eto amera da nas napadnu jer srivamo nuklearno oruzje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije