ŠTO SE KRIJE U HRANI

Otvorila ajvar pa se šokirala! Hrvatska odvjetnica savjetuje: Čuvajte račune, možete dobiti i milijunsku odštetu

Foto: Ilustracija/Pixabay
1/2
27.09.2024.
u 08:46

Iz potrošačke platforme "Halo, inspektore" kažu da su, u slučaju pronalaska "stranog tijela" u proizvodima, odgovorni i trgovac i proizvođač

Prehrambeni proizvodi na policama izgledaju savršeno, no neki od njih šokirali su kupce kada su ih otvorili. Komad žice u ajvaru, crvi u teglici paprike i plastika u čokoladi samo su neki od primjera. Zagrepčanka Višnja za RTL je opisala jedno svoje iskustvo: "Našla sam šibicu u pašteti. Netko je očito pušio tamo gdje se pakiralo. Strašno."

Voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, Dario Lasić ističe: "Kada govorimo o postotcima, manje je od jedan posto uzoraka koji nam dođu da imamo takve primjedbe". U slučaju da se takva hrana konzumira, važno je obratiti se liječniku. Iz potrošačke platforme "Halo, inspektore" kažu da su, u slučaju pronalaska "stranog tijela" u proizvodima, odgovorni i trgovac i proizvođač.

"Oni vam jednostavno, onako bezobrazno kažu – evo vam novi ajvar, nova paprika, nova čokoladica i kažu – mi smo obeštetili potrošača, a to je po meni bezobrazno. Oni su ugrozili zdravlje potrošača, s druge strane izgubili su povjerenje potrošača i imaju sreće da ih potrošač ne tuži, a često potrošač itekako ima osnovu tužiti", kazao je za RTL savjetnik platforme Josip Kelemen.

Odvjetnici navode kako je u slučaju tužbe važno imati račun, a Dijana Kladar, na pitanje kolike odštete mogu dobiti potrošači, odgovara da je riječ o iznosima od dvije do tri tisuće eura za pretrpljenu duševnu boli, a kad se govori o ozbiljnim ozljedama, obeštećenja mogu biti i višemilijunska.

GALERIJA Kultno odmaralište odlazi u zaborav: Pogledajte kako iz zraka izgleda rušenje najprepoznatljivijeg simbola Zagreba
1/25
Ključne riječi

Komentara 5

CE
Celar
10:18 27.09.2024.

Moze i trgovac biti odgovoran zbog neprimjerenih skladista tih proizvoda, gdje proizvodi stignu ispravni, a onda stoje u toplome ili hladnome pa se pokvare. Jedino zbog stranih tijela ne bi trebao biti odgovoran, ali samo u pakiranju koja se ne mogu otvoriti bez ostecenja, jer u ovim drugim i skladisni radnik ili radnik u trgovini moze bilo sto ubaciti.

MA
marijanka
09:36 27.09.2024.

Nije mi jasno kako prodavac moze biti odgovoran Zar bi trebao otvarati svaku konzervu i mjesati po njoj da vidi da nema nesto .Ma dajte molim vas.Samo proizvodac je odgovoran za svoj proizvod i tocka

SK
SkvikiZg
09:03 27.09.2024.

Nije mi jasno zbog čega prodavač treba biti odgovoran za neispravni proizvod. Proizvođač je taj koji garantira ispravnost svojeg proizvoda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije