Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpski nacionalist

Kuriozni kult oko Gavrila Principa

Gavrilo Princip
Foto: DW screenshot
03.07.2014.
u 09:30

Je li Gavrilo Princip doista bio hrabri borac za slobodu kakvim ga i danas vide mnogi?

Činjenice su nam dobro poznate: 28. lipnja 1914. srpski nacionalist Gavrilo Princip pucnjevima iz pištolja ubio je austro-ugarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. Mjesec dana nakon sarajevskog atentata počeo je Prvi svjetski rat. I tu završavaju činjenice, a počinju interpretacije.

Je li Gavrilo Princip doista bio hrabri borac za slobodu kakvim ga i danas vide mnogi? Ili je on bio terorist čiji su pucnjevi na sarajevskom mostu bili uvod u globalni pokolj s nekoliko milijuna žrtava. Stotinu godina nakon ubojstva autro-ugarskog princa u Sarajevu, u čast Gavrila Principa njegovi obožavatelji grade spomenike i veličaju lik i djelo atentatora. Povijesne činjenice pritom ne igraju pretjerano veliku ulogu. Naš se reporter u taj kult ličnost uvjerio i u Sarajevu i Beogradu.

>> Gavrilo Princip postaje nova točka sukoba triju naroda koji žive u BiH

Komentara 30

MA
Majelte
10:20 03.07.2014.

Da je Hitler ubijen prije 1939 naslijedio bi ga Himmler, jednako lud ako ne i gori od Adolfa. Također, Hitler bi postao ikona NSDAP-a i Njamačka bi bila još više zaluđena nacizmom. Uspoređivati Franza i Adolfa je posve neprimjereno. Također, radi se o čistom ubojstvu Franza i njegove supruge. Ali na žalost to nije usamljeni slučaj, 1928. izvršen je atentat na Stjepana Radića. I to je još više pripremilo Hrvatsku na dolazak kvislinga i izdajice Pavelića na vlast. Bla bla bla, ne da mi se pisati previše o tome ali nek se zna, zlo rađa zlo u ovom pokvarenom svijetu. Kako je teško ograditi se od tih zločinaca kojima je jedini alibi "nacionalizam".

CA
carpediem
20:46 03.07.2014.

Da je taj Gavrilo Princio bio Hrvat onda bi Srbi na nas bacali Optuzbu da smo mi Hrvati krivi za prvi svjestki rat i kroz to i za sva stradanja i milione zrtava u dva svjetska rata u tom slucaju bi 100 god. radila srpska propaganda ali posto je Gavrilo Princip bio Srbin i napravio Atentat za veliku Srbiju sad ga plasiraju kao Jugoslavena, Borca za Slobodu, Heroja itd. i uopce zato nije kriv on niti Srbija za prvi i drugi svjetski rat a ostaje Fakt on je izvrsio Atentat znaci on je Terorista iza koga je stajala Srbija a od tog Atentata je bio povod i poceo prvi svjestki rat.

DU
Deleted user
21:31 03.07.2014.

Ovaj je radio već tada kao da je iz budućnosti dobio Šešeljeve i Miloševićeve upute. Već tada je pokazao tko su Srbi i kakvi su im prljavi hegemonistički ciljevi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije