OSUĐEN I U HRVATSKOJ

Lagao o ratnom zločinu koji je počinio u Hrvatskoj: Jugoslav Vidić dobio tri godine zatvora u SAD-u

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
17.10.2024.
u 10:32

Vidić je u SAD emigrirao 1999. godine, a posljednjih 25 godina živio je u zapadnom predgrađu Clevelanda.

Na tri godine zatvora osuđen je Jugoslav Vidić na suđenju u SAD-u zbog laganja o optužbama za ratne zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj. Vidić je lagao kako bi mu bio odobren ulazak u SAD. Američki okružni sudac David Ruiz usvojio je sporazum o priznanju krivnje, kojim je predviđena zatvorska kazna i deportacija u Hrvatsku gdje je Vidić osuđen na 20 godina zatvora.

Hrvatske vlasti optužile su Vidića 1998. godine za ratni zločin, a kasnije je osuđen i na 20 godina zatvora. Hrvatski Vrhovni sud potvrdio je presudu. Ruiz je tijekom rasprave rekao da će Vidić u Hrvatskoj imati priliku preispitati optužbe. Branitelj Daniel Misiewicz rekao je tijekom saslušanja da je njegov klijent izgradio život kao lokalno poznati proizvođač kobasica, pobožni član svoje crkve i predani otac dvoje djece. Ukazao je na više od dvadesetak pristaša koji su se pojavili na saslušanju. 'Ovo je izuzetno tužan i težak dan', rekao je Misiewicz. 'Suočit će se s krajnjom kaznom deportacije nakon što je izgradio život ovdje', rekao je odvjetnik, piše Cleveland.com.

Pomoćnik državnog odvjetnika SAD-a Matthew Shepherd rekao je da, iako je laganje na zahtjevu za zelenu kartu tehničko djelo, Vidović je negirao ozbiljnije kazneno djelo. 'Lagao je o važnim stvarima, uključujući nanošenje stvarne štete stvarnim žrtvama u Hrvatskoj', rekao je Shepherd.

VEZANI ČLANCI

Vidić je priznao da je znao da ga se u Hrvatskoj tereti za ratni zločin kada je podnio papire za ulazak u SAD kao izbjeglica i dobivanje trajnog državljanstva. Negirao je da je počinio ubojstvo Stjepana Komesa 1991. tijekom opsade petrinjske Mesne tvornice Gavrilović. Vidić je bio dio jedinice za specijalne operacije Jugoslavenske narodne armije zvane Crvene beretke. On je izdvojio Komesa iz grupe radnika jer se rukovao s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. On mu je tada odsjekao desnu ruku u predjelu lakta te ga ostavio da iskrvari. Tijelo mu je kasnije pronađeno u masovnoj grobnici. 

Vidić je u SAD emigrirao 1999. godine, a posljednjih 25 godina živio je u zapadnom predgrađu Clevelanda. Radio je kao mesar u lokalnim trgovinama, uključujući Dave's Supermarket, gdje je optužen za seksualno uznemiravanje nekoliko zaposlenika. Dave je platio nagodbu od 300.000 dolara nakon što je američka Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja tužila supermarket zbog optužbi. Vidić je držao i vlastitu mesnicu. Optužen je 2019. zbog prodaje stotina kila nepregledanog mesa, a kasnije i zbog prodaje mesa bez dozvole.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije