IZ MINUTE U MINUTU

FOTO Indijski premijer stigao u Ukrajinu: Modi i Zelenski rukovali su se i kratko zagrlili

Ukraine's President Zelenskiy welcomes India's PM Modi in Kyiv
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.08.2024.
u 15:53

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza u pokušaju da prisili Moskvu da skrene trupe s ostatka bojišnice, no ruske snage nastavile su napredovati u istočnoj Ukrajini.

  • Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza
  • Ruske snage nastavile su napredovati u istočnoj Ukrajini
  • Indijski premijer Narendra Modi posjetio je Ukrajinu
  • Rusija obustavila trajektne linije s Krimom nakon ukrajinskog napada

 

Tijek događaja: 

15:46 - Indijski premijer Narendra Modi sastao se u petak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u prvom posjetu nekog indijskog premijera Ukrajini od neovisnosti te zemlje od Sovjetskog Saveza 1991. Njihov susret se pomno prati nakon što je Zelenskij oštro kritizirao Modija zbog njegova putovanja u Moskvu prije šest tjedana i sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Videozapis grljenja Modija i Putina uznemirio je Europu i Washington, pogotovo jer se pojavio nedugo nakon smrtonosnog ruskog napada na pedijatrijsku bolnicu u Kijevu.

Modi i Zelenskij rukovali su se i kratko zagrlili u petak u Kijevu prije nego što su dvojica čelnika posjetila spomenik djeci ubijenoj u sukobu s Rusijom. Modi je na to mjesto položio plišanog medvjedića. Modi je odao i počast pokraj kipa vođe pokreta za neovisnost Indije Mahatme Gandhija u glavnom gradu Ukrajine.

"Veliko je razočarenje i nizak udarac mirovnim naporima vidjeti čelnika najveće svjetske demokracije kako grli najkrvavijeg svjetskog kriminalca u Moskvi", kritizirao je Zelenskij Modijev posjet Rusiji prije nekoliko tjedana na društvenim mrežama. Indija se diplomatski angažira i s Ukrajinom i s Rusijom. Ali Modijeva vlada protivi se zapadnim sankcijama Moskvi i značajni je kupac ruske nafte. Indija uvelike ovisi o Rusiji i u pogledu vojne opreme.

Indijski čelnik želio je da ga se smatra mirotvorcem između zaraćenih strana i često je govorio da se sukob koji je izbio nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu ne može dobiti na bojištu. Ali Modi još nije ponudio nikakve konkretne prijedloge osim naglašavanja potrebe za dijalogom. Modi je stigao u Kijev u petak ujutro vlakom iz Poljske. Ondje se u četvrtak sastao s poljskim premijerom Donaldom Tuskom. Poljska je jedan od najvjernijih saveznika Ukrajine.

Ukraine's President Zelenskiy welcomes India's PM Modi in Kyiv
1/8

15:11 - Rusija je u petak prekinula trajektni prijevoz između juga zemlje i Krima nakon što je prethodnog dana u ukrajinskom napadu pogođen trajekt natovaren gorivom, priopćilo je rusko ministarstvo prometa. Ukrajinska ratna mornarica je u petak potvrdila da je u ruskoj luci Kavkaz, u južnoj oblasti Krasnodar, uništila trajekt s gorivom. Luka Kavkaz jedna je od najvećih na Crnom moru i koristi se za dopremu goriva i oružja na Krim, ukrajinski poluotok kojeg je Rusija osvojila i anektirala 2014.

Rusko ministarstvo navodi da se radi o privremenoj suspenziji trajektnog prometa prema Krimu zbog sanacije i čišćenja terena, a u međuvremenu će se koristiti alternativna, kopnena ruta za opskrbu poluotoka. Agencija RIA javlja da požar koji je uslijedio u luci nakon razaranja trajekta nije naštetio lučkoj infrastrukturi, ali da je pogođeni trajekt napola potopljen. 

Trajekt je prevozio 30 vagona natovarenim gorivom, rekao je Fjodor Babenkov, gradonačelnik grada Temrjuka pod koji spada i spomenuta luka. Ministarstvo za izvanredna stanja je priopćili da je nakon napada spašeno 17 ljudi, a jedna se osoba vodi kao nestala.


VEZANI ČLANCI:


11:22 -  Rusija je u petak optužila Ukrajinu za pokušaj napada na nuklearnu centralu Kursk u noći na utorak nazvavši taj čin "nuklearnim terorizmom", javlja Reuters i dodaje da će sljedeći tjedan nuklearku posjetiti šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Nuklearna centrala nalazi se u regiji Kursk na zapadu Rusije i sastoji se od četiri sovjetska reaktora RBMK-1000 od kojih su dva u pogonu. Izgradnja nova dva reaktora je počela 2018.

Ukrajina je 6. kolovoza probila rusku granicu upravo u regiji Kursk u pokušaju da prisili Moskvu da preusmjeri svoje vojnike s drugih bojišnica, premda su ruske snage nastavile napredovati u istočnoj Ukrajini posljednjih dana.

Od tada se na 30 kilometara od nuklearne centrale vode žestoke borbe. Ruske snage pokušavaju sa svog teritorija otjerati ukrajinske vojnike koji pak pokušavaju konsolidirati stanje na terenu i proširiti zauzeti teritorij.

Prema najnovijim informacijama koje prenosi TASS, u blizini skladišta potrošenog nuklearnog goriva srušen je dron, nakon čega je glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova rekla da se radi o "činu nuklearnog terorizma" koji zahtjeva hitan odgovor od UN-ove agencije IAEA.

Grossi je u međuvremenu pozvao na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegao nuklearni incident. Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosenergoatom je priopćila da će 4. jedinica nuklearke u nedjelju biti isključena s mreže zbog "planiranog preventivnog održavanja" u trajanju od 59 dana. Radi se o modernizaciji i produljenju vijeka trajanja opreme.


10:17Narendra Modi posjetio je Ukrajinu te postao prvi indijski premijer koji je stigao u tu zemlju u protekla tri desetljeća. Posjet u petak dolazi nakon brojnih kritika o susretu Modija i ruskog predsjednika Putina prošlog mjeseca. 

Sushant Singh, predavač na Sveučilištu Yale, rekao je za Sky News da je Modijev posjet Kijevu značajan jer označava promjenu u stajalištu Indije o ratu. "Ne očekuje se puno u smislu ishoda, ali činjenica da čelnik poput Modija odlazi u Kijev tako brzo nakon posjete Moskvi čini ga značajnim", rekao je.

Indija se suzdržala od brojnih rezolucija Ujedinjenih naroda usmjerenih na osudu ruske invazije ili kršenja ljudskih prava u Ukrajini. Rusija je pohvalila poziciju Indije kao "uravnoteženu i neovisnu". U lipnju su indijski diplomati prisustvovali mirovnom summitu o Ukrajini u Švicarskoj, ali nisu potpisali Zajedničko priopćenje - sporazum koji su potpisale države da žele pridonijeti mirovnom procesu.

 


08:41 – Latvija je pripremila dosad najveću pošiljku dronova domaćih proizvođača za slanje u Ukrajinu. Latvijski ministar obrane Andris Sprūds naveo je kako će Latvija poslati 1400 dronova u Ukrajinu.

"Najveća serija latvijskih proizvođača, 1400 bespilotnih letjelica, spremna je za isporuku u Ukrajinu", ističe te dodaje: "Zajedno s latvijskim tvrtkama nastavit ćemo pružati podršku do pobjede Ukrajine", prenosi Ukrainska pravda. 


08:35 – Ukrajinski sustavi protuzračne obrane oborili su 14 od 16 jurišnih bespilotnih letjelica Shahed lansiranih na Ukrajinu u noći s 22. na 23. kolovoza. 

"Neprijatelj je napao s dvije balističke rakete Iskander-M/KN-23 iz Voronješke oblasti i 16 napadačkih bespilotnih letjelica Shahed, lansiranih iz Jejska i Kurska u Rusiji", naveo je Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, prenosi Ukrainska pravda. Oboreno je 14 dronova, a vizualni kontakt s druga dva je izgubljen, ali nema nema informacija o šteti.


08:15 – Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza u pokušaju da prisili Moskvu da skrene trupe s ostatka bojišnice, no ruske snage nastavile su napredovati u istočnoj Ukrajini. 

Vlasti zapadne ruske regije Kursk počele su postavljati modularna betonska skloništa kako bi se zaštitili civili od nadolazeće ukrajinske invazije, objavio je u četvrtak regionalni guverner. Ruske snage od 6. kolovoza bore se s ukrajinskom vojskom u graničnoj regiji Kursk. Tisuće ukrajinskih vojnika tada su prešli granicu i pokrenuli evakuaciju stotina tisuća ruskih državljana. 

"Prema mojim uputama, vlasti grada Kurska identificirale su ključne točke za smještaj modularnih betonskih skloništa na prometnim mjestima”, napisao je guverner Kurska Aleksej Smirnov na aplikaciji Telegram. Skloništa će biti na oko 60 autobusnih stanica.

 

VIDEO Rusija rasporedila tenkove u pograničnom području Kursk

Komentara 9

Avatar anti azovac
anti azovac
20:17 23.08.2024.

Avatar 2u8 ugovori si termin kod psihijatra. slijepa mrznja je pogubna za um. kad tome dodas hrpu lazi koje prosipas svakodnevno na ovom forumu,evidentno je da si na pogresnom mjestu. pitam se samo,zasto ovakve komentare i autora moramo trpiti. .......Pre.Pre će biti da tebi treba termin. Pitam se gde si ti video slepu mržnju??? To što tebi smetaju činjenice tvoj problem ne moj . Job dodao i ovo .. Rezultati invazije na Kursk: Rusi su osvojili 9 utvrđenih područja u jednom danu Oružane snage Ukrajine ozbiljno su promašile cilj operacijom Kursk, Ukrajinci namjeravali da odvratiti ruske snage od Pokrovska, ali zapovjedništvo ruske vojske "nije zagrizlo" i samo je pojačalo napredovanje u tom smjeru. Osim toga, prebacivanje jedne bojne zasebne 68. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine dovelo je do činjenice da je odmah izgubila devet utvrđenih područja na Donjeckom smjeru. Tako da se neočekivanom invazijom na područje Kurska ukrajinske snage nadale ublažiti na frontu i odvratiti od Pokrovska – „ali Rusija nije zagrizla mamac. Sada Pokrovsk smatramo strateškim ciljem koji otvara put prema Dnjepru i Zaporožju i jača napredovanje.

Avatar anti azovac
anti azovac
15:10 23.08.2024.

Ukrajinski neonacisti na teritoriji Kurska vrše genocid kao što su to činili i nacisti tokom Velikog otadžbinskog rata. „Ono što ukrajinski neonacisti danas rade na tlu Kurska je, u stvari, ponavljanje i nastavak onoga što su nacisti radili 1943. godine. Odsecanje Kurske ivice predstavljalo je izazov za Adolfa i njegov pokušaj osvete za poraz trupa Vermahta kod Staljingrada. Ado je želeo da postigne uspeh u bici kod Kurska, želeo je da rat svede na dugu konfrontaciju sa velikim gubicima Rusa. Danas na isti način Kursk proganja i režim Zelenskog čiji je cilj da zauzme teritoriju i zauzme nuklearnu elektranu Kursk. A aktuelni ukrajinski neonacisti na Kurskoj zemlji jednako su nehumani prema civilima kao i nacisti *43. „Danas vidimo te ukrajinske naciste u SS šlemovima, kako se rugaju našim civilima, penzionerima.

Avatar anti azovac
anti azovac
20:29 23.08.2024.

Komandant bataljona Ukrajine priznao da njegovi potčinjeni odbijaju da pucaju na rusku vojsku Ukrajinski regruti često odbijaju da otvore vatru na ruske trupe i panično beže sa svojih pozicija. Ovo je agenciji Asošiejted pres (AP) izjavio komandant bataljona 47. odvojeneene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. „Neki jednostavno ne žele da pucaju, vide neprijatelja na vatrenom položaju u rovovima, ali ne otvaraju vatru“, primetio je komandant bataljona i dodao da regruti uglavnom u panici beže sa svojih pozicija. Kao rezultat toga, mnogi komandanti ukrajinskih oružanih snaga krive regrute za svoje neuspehe. Napominje se da novopridošlicama nedostaje obuka gađanja i jednostavno nisu obučeni za izvođenje borbenih zadataka u malim grupama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije