PRODOR U RUSIJU

WSJ je razgovarao s ukrajinskim zapovjednicima u Kursku. Spominje se i znakovito kodno ime 'Hrvat'

To match Special Report UKRAINE-WAR/FRONTLINE
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/3
22.08.2024.
u 23:58

Wall Street Journal razgovarao je s nekolicinom ukrajinskih zapovjednika koji se upravo nalaze u središtu borbi, a znakovito se spominje i kodno ime jednog zapovjednika - Hrvat.

U trećem tjednu napada i prodora u ruskom Kursku, Ukrajinci traže nove načine kako zadati udarce Moskvi. Veliku ulogu u napadu imaju i zapadni sustavi za koje su Ukrajinci ranije tražili dopuštenje drugih zemalja kako bi ih mogli koristiti na stranom tlu, a u prvom planu se spominju Himarsi SAD-a koji su itekako napravili razliku. 

Napad dosad nije promijenio dinamiku na glavnim bojištima rata u istočnoj Ukrajini, gdje Rusija napreduje prema Pokrovsku, ključnom ukrajinskom logističkom središtu, i Toretsku, gradu na strateški važnoj uzvisini. Wall Street Journal razgovarao je s nekolicinom ukrajinskih zapovjednika koji se upravo nalaze u središtu borbi, a znakovito se spominje i kodno ime jednog zapovjednika - Hrvat. 

Naime, navodi medij, puno ime i prezime nije poznato, ali se navodi kako se radi o zapovjedniku izviđačke jedinice 14. pukovnije. Zapovjednici su u razgovoru s medijima otkrili kako Rusi pokušavaju sastaviti plutajuće mostove kako bi prešli rijeku Seym i prenijeli sve oružje, opremu te prijekopotrebne generatore mještanima koji su u napadima ostali bez struje. Rusi hitro pokušavaju doći i do svih raspoloživih snaga iz drugih dijelova Ukrajine, među kojima su i marinci iz ruske Crnomorske flote, ali Hrvat na te ruske pokušaje odgovara: 

- Sada kad smo im srušili tri mosta, samo je pitanje vremena kada će im se ovaj džep zatvoriti.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, medij navodi kako ono što su ukrajinski dužnosnici nazvali ''tampon zonom'' predstavlja Vladimiru Putinu veliku dilemu - hoće li pokušati izbaciti snage i riskirati visoku cijenu za to, s obzirom na to da bi ''protjerivanje'' Ukrajinaca iz Kurska značilo povlačenje snaga iz Ukrajine, slabljenje ofenziva te potencijalno otvaranje rupa koje bi Ukrajinci mogli iskoristiti. Prema pisanju WSJ-a, za sada se čini da Rusija uglavnom prebacuje snage iz rezervi i područja u Ukrajini gdje borbe nisu toliko intenzivne, poput juga ili sjeveroistoka.

Za Rusiju bi ponovno zauzimanje cijele regije Kursk moglo biti sekundarni cilj u odnosu na više strateški cilj napredovanja dalje u istočnu ukrajinsku pokrajinu Donjeck, koju je Putin proglasio dijelom Rusije. S druge strane, viša suradnica Euroazijskog centra Carnegie Russia Tatiana Stanovaja navodi kako u Moskvi vlada ''mala panika''. 

- Ako ne pronađe vojno rješenje, to bi moglo potrajati mjesecima ili godinama. I ljudi u Moskvi su se navikli na tu ideju - rekla je o ukrajinskim napadima unutar Rusije. 

>> VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar istovari
istovari
06:10 23.08.2024.

Đoković Hrvat, Tesla Hrvat, Ukrajinac Hrvat, Obama Hrvat....

GU
Gusar93
07:16 23.08.2024.

Samo naprijed hrabri Ukrajinci sve do konačne pobjede i oslobođenja jer svi slavenski narodi ali baš svi su uz Ukrajinu.

ST
StožerniGeneral50
06:57 23.08.2024.

Hrvati su primjer kako se oslobađaju ogromna područja uz minimalne žrtve i stradanja civila i kao takvi se na svim svjetskim vojnim akademijama spominju kao pozitivan primjer....tako i u Rusiji i Ukrajini .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije