13.10.2023. u 13:24

Članovi žirija trebali su se na dodjeli javiti za riječ i ograditi. Drugi dobitnici nagrade vratiti organizatoru, uzvanici ustati i otići. Ili nikad više ne uzeti u usta frazu "društvena odgovornost"

"Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine." Možda je ovo najzlorabljenija izreka još otkad ju je Isus otkupnički izustio u zadnjem dahu na križu. Milijuni "nisu znali" što rade nacisti. Za zločine vlastite vojske malo tko ikad "zna". U mirnodopskim vremenima "nismo znali" dobiva novi smisao. Ponavlja li je ovih dana 16 laureata i uzvanika svečane dodjele nagrada časopisa "Diplomacy&Commerce" Color Press Groupa u vlasništvu regionalnog "kralja žutog tiska" Roberta Čobana? Možda si je, perući savjest, ponavljaju i članovi žirija, barem oni koji tvrde da je iza njihovih leđa organizator samovoljno dodao četiri kategorije, pored 13 o kojima su oni odlučivali, te jednu od njih, za društvenu odgovornost dodijelio društveno krajnje neodgovornoj, socijalno neosjetljivoj i nereguliranoj agenciji za naplatu dugovanja EOS Matrix. Nekoliko dana prije toga kažnjenoj rekordnom kaznom AZOP-a za povredu osobnih podataka, posebno podataka o zdravstvenom stanju, uključujući stanje umirućih od karcinoma.

Što se tiče nagrade nema tu ništa nezakonito. Samo je nemoralno. I društveno neodgovorno.

Nakon što je Večernji list prvi objavio, a onda i brojni drugi mediji prenijeli priču o tome, nema više – "nismo znali". Sad znate. Nemojmo biti licemjerni. Znali ste u trenutku kad su ime EOS Matrixa i njegove šefice Barbare Cerinski izgovorili u prekrasnom, blještavom interijeru Hotela Esplanade. Tad ste se trebali javiti za riječ i ograditi. Drugi dobitnici nagrade su trebali vratiti organizatoru i ne biti dio farse. Uzvanici su trebali ustati i otići. Ili dokumentirati što se događa i poslati nekom pouzdanom novinaru. Neki i jesu. Poslovni suradnici trebali bi se dobro zapitati žele li njihove marketinške usluge, savjete, coaching… Svi oni koji to nisu učinili, a posebno oni koji u opisu posla imaju marketing, komunikacije, društvenu odgovornost, bilo što vezano uz potrošače (a to su svi) nikad više ne bi smjeli uzeti u usta frazu "društvena odgovornost". Jer postala je prazna, osramoćena fraza.

VEZANI ČLANCI 

Posebnu razinu niskosti pokazao je organizator. Umjesto odgovora na pitanja o kriterijima izbora koja smo mu uputili kako bismo, po pravilima struke, imali i drugu stranu, šalje mailove u druge redakcije s tvrdnjama da nije odlučivao žiri, nego redakcija, iako im još uvijek na webu stoji popis članova žirija kao onih koji odlučuju o nagradama. No to još nije sve: dodaju i besprizornu laž da je "novinarka koja je pokrenula temu, po informacijama s kojima oni raspolažu, imala privatni interes (nemogućnost vraćanja kredita, ovrhu zbog navedene kompanije...) te to treba imati u vidu kada govorimo o profesionalnosti i motivima". Tim će se dijelom baviti sud. No što je sa sudom javnosti? Šute li laureati, svi članovi žirija osim jednog, uzvanici…? Jer, naučio nas je to Martin Luther King, na kraju nećemo pamtiti riječi naših neprijatelja, već šutnju naših "prijatelja".

Komentara 1

DU
Deleted user
21:13 18.10.2023.

Vas treba osuditi na smrt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije