puštena iz pritvora

Lažna udovica uz pomoć referentice uzela milijun kuna

Barbara Hartman
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
27.06.2014.
u 17:54

Rješenje koje bi spriječilo Barbaru Hartman da prima nezakonitu mirovinu godinama je skupljalo prašinu u ladici

Križevčanka Barbara Hartman (59) ne bi 12 godina nezakonito primala mirovinu svoga bivšeg supruga, poginulog branitelja Franje Hartmana – ukupno više od milijun i 100.000 kuna – da nije imala pomagačicu u državnoj administraciji. Istraga koju državno odvjetništvo protiv nje vodi od travnja sada je proširena i na 54-godišnju višu upravnu referenticu u Uredu državne uprave Koprivničko-križevačke županije.

Neraspoloženi za razgovor

– Ispast će da mi je mama gora od Sanadera. Svake godine rade se revizije i nejasno mi je da u 20 godina nitko ništa nije primijetio. To je totalni nonsens, glupost – ogorčen je bio sin Franjo Hartman u travnju ove godine, kada je Barbara Hartman pritvorena. Riječi hvale o njoj imala je i snaha Martina. Danas – drukčija situacija. Hartmani nisu bili raspoloženi za razgovor.

– Moja je svekrva oslobođena, pustili su je iz zatvora – samo je kratko komentirala Martina Hartman. Na svekrvu koja, kako kaže, živi sama, nije nas željela uputiti. Čitav slučaj počeo se raspetljavati kada je netko policiji "došapnuo" da provjeri na temelju čega Barbara Hartman uživa mirovinu čovjeka s kojim se razvela još 1982. godine, a koji je u ratu poginuo 1991. Pokazalo se kako je u svibnju 1994. godine u nadležnom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda s Franjom nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sve do njegove smrti, priloživši i izjave dvojice svjedoka, kasnije se pokazalo – lažnih. Na temelju toga je 2002. ostvarila pravo na obiteljsku mirovinu, koju je uredno primala sve dok joj istražitelji nisu pokucali na vrata.

– Ostao joj je ručak na peći, radio je i dalje svirao. Kao da su je izvanzemaljci oteli – tada je šokirano izjavila snaha Hartman. Međutim, Barbara Hartman uskoro je zatvorske rešetke zamijenila svjetlom dana.

Odluku spremila u ladicu

U međuvremenu, Odvjetništvo je otkrilo da je Barbari Hartman još 1998. pravomoćnim sudskim rješenjem odbijen prijedlog za utvrđenje postojanja izvanbračne zajednice s Franjom Hartmanom. Tu je nastupila djelatnica Ureda državne uprave, tada voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja, koja je rješenje jednostavno stavila u ladicu. Također, očito bliska pomagačica izdala joj je 2002. potvrdu na temelju koje je lažna udovica dobila mirovinu pokojnog Franje Hartmana. O misterioznoj pomagačici kolege iz Ureda šute ili upućuju na predstojnicu Ureda za državnu upravu Elizabetu Repić Perković, koja je rekla da će se o slučaju očitovati u ponedjeljak.

Komentara 30

D6
duda_66
18:07 27.06.2014.

Trebalo bi lazne svjedoke kazniti isto kao i tu gospođu i isto da moraju nadoknaditi isti iznos u državni proračun za lažno svjedoćenja.Ima još takvih slučajeva i nažalost na sve istinske udovice baca ljaga,kao i na branitelje.

PR
propalismoFranjoskroz
18:20 27.06.2014.

u Hrvatskoj ima barem 200000 lažnih ivalida rada,rata i slučajeva poput ovih.Pomnožite to sa ovom sumom od ove gospođe u proteklih 15,20 godina i brzo se može zaključiti zašto smo tu gdje jesmo....

LO
lojtra1
18:24 27.06.2014.

Svašta! Nevjenčana supruga hrvatskog branitelja da dobije mirovinu? Trebala je reći da je njen djed poznao partizana Stevu i mirovina bi bila davno osigurana i potpuno važeća po zakonu RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije