Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNE DOJAVE

Lažnih dojava gotovo upola više nego lani

14.04.2002.
u 00:00

* Još nijedna dojava nije se pokazala istinitom, sretan je Želimir Šego, voditelj Odsjeka terorizma i ekstremnog nasilja PU zagrebačke * Ubuduće ćemo svakoga koga otkrijemo voditi i prekršajnom sucu, a prijeti i kaznena odgovornost do šest mjeseci zatvora - veli Šego

ZAGREB - Sve češće lažne dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama - posljednje dvije bile su u petak na večer u kinu Europa i dvorani Lisinski, ponukale su nas da posegnemo za policijskom statistikom, koja je potvrdila da je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u prva tri mjeseca ove godine bilo gotovo upola više lažnih dojava nego u istom razdoblju lani!

Točnije, u cijeloj 2001. zaprimljene su 134 takve anonimne dojave, dok su ove godine samo do 27. ožujka već bile 62, što je porast od 44 posto!

Prema Kaznenom zakonu, tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne, s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana te kada takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom do 150 dnevnih dohodaka ili zatvorom do šest mjeseci.

Od ovogodišnje dosadašnje 62 prijave, 38 je bilo uperenih protiv škola i fakulteta, tri protiv Općinskog suda, po dvije protiv lokala, TV objekata, trgovina i Hrvatskih željeznica, a po jedna se odnosila na Trgovački sud, poduzeće, policijsku postaju, Hrvatski sabor, sportski objekt, autobusno stajalište, banku i jednu osobu, dok je ostalih bilo pet. I ove godine sve su dojave bile lažne, a nitko nije kazneno prijavljen.

- Očito je došla moda lažnih dojava o bombama, ali srećom nijedna se još nije obistinila - veli Želimir Šego, voditelj Odsjeka terorizma i ekstremnog nasilja u Odjelu organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke. - Točno je da dosad počinitelji nisu vođeni sucu za prekršaje, sve do jednoga prije kratkog vremena, koji je zbog lažne dojave u Branimirovoj kažnjen sa 30 dana zatvora. No, tek sam odnedavno na ovome mjestu i mogu reći da ćemo ubuduće svakog dojavljivača kojeg otkrijemo prijaviti prekršajno, a ako se dogodi veća uznemirenost građana, i kazneno - najavljuje Šego.

Iako neke pojedinosti o tome kako se policija bori s lažnim dojavama nije mogao iznositi u javnost, Šego je otkrio da, primjerice, u slučajevima kad policija nakon anonimne dojave nije ispraznila školu za koju su takvi pozivi bili učestali, dojave bi redovito prestajale.

- Razlog što su katkad učenici ostajali u razredima dok traje policijski pregled sa psom leži i u tome što oni sami najbolje mogu upozoriti policiju na neku sumnjivu novu podrobnost koja se pojavila u njihovoj učionici - ističe sugovornik.

H. Dečak

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije