KUTJEVO – Netaknute snijegom pokrivene vinograde na obroncima Papuka u kutjevačkom vinogorju, na položaju Hrnjevac, danas su na temperaturi od minus devet Celzijevih stupnjeva pregazili berači grožđa. Petnaestak centimetara dubok snijeg škripao je pod čizmama tridesetak berača dobro "naoružanih" rukavicama, kapama, šalovima, jaknama te s nekoliko slojeva majica i čarapa. Bilo je i onih hrabrijih bez rukavica.
S trsova su pažljivo skidali zamrznute bobice traminca kako ni jedna ne bi pala u snijeg. Svaka je dragocjena jer, za razliku od onih ubranih u jesen, ova u sebi ima i do deset puta manje mošta, ali zato sadrži i do četrdeset posto šećera! Vrhunac je to vinogradarskog umijeća. Iako su u Kutjevu d.d. i ove godine za ledenu berbu čuvali sedam hektara graševine i traminca, nisu se nadali s obzirom na vrlo toplu jesen i prosinac da će ove godine uopće dočekati da se temperature tri dana uzastopce spuste sedam stupnjeva ispod nule što je uvjet za održavanje ledene berbe.
- Ugodno nas je iznenadio ovaj temperaturni šok. Naime, do sada smo rijetko kada ledenu berbu imali tako rano, obično je to bilo u siječnju i veljači, a jednom se dogodilo i početkom ožujka. Sve su se bobice zamrznule, a kako je inače ova godina bila jedna izuzetno dobra za vinogradare, očekujemo da će i vina biti vrhunska. Ovogodišnja ledena berba podsjeća me na 2003. kada smo imali do sada najbolja ledena vina – ističe Ivica Perak, glavni enolog Kutjeva d.d.
Kolika je satnica ovim ljudima koji beru to grožđe na -10 ,nije valjda 12 kuna!