Burne reakcije

'Lekcija' tajnika Talijanske biskupske konferencije: Politika je harem prevaranata

January 26, 2015: Msgr. Nunzio Galantino, Secretary General CEI, during the meeting of the Permanent Council of the Italian Episcopal Conference in Rome./IPA/PIXSELLPhoto: IPA/PIXSELL
Foto: IPA/PIXSELL
20.08.2015.
u 22:45

Ističući kako misija Crkve ne može biti odvojena od sudbine države, poručio je: Nitko ne bi trebao tražiti glasove preko leđa drugoga

Politika je jedna puzzla osobnih ambicija unutar malog harema kooptiranih i lukavih (izraz "lukav" upotrijebljen je u pogrdnom smislu, odnosno kao prevarant, op. a.) – izjavio je tajnik Talijanske biskupske konferencije (CEI) mons. Nunzio Galantino. On je bio pozvan govoriti na savjetovanju o talijanskom političaru Alcideu de Gasperiju u Pieve Tesinu u Trentu. No, odbio je doći uz obrazloženje da svojom nazočnošću ne želi povećati polemike. Proteklih je dana, naime, Galantino oštro napao političare koji huškaju protiv imigranata. Ipak je uputio svoj napisani govor, koji je pročitan te je izazvao i te kakve reakcije.

"Populizmi su zločin izdaje malobrojnih beskrupuloznih šefova protiv naroda koji drhti i traži da bude nošen što boljim razumijevanjem kompleksnih povijesnih događanja", napisao je mons. Galantino i naglasio: "Nijedan političar ne bi nikada trebao tražiti glasove preko leđa drugih". Nije spominjao imena, ali se znalo da misli na čelnika ksenofobične Sjeverne lige Mattea Salvinija, koji stalno govori kako treba odbaciti migrante. Vjerojatno da se ne bi otvarale polemike oko pitanja može li se Crkva miješati u politiku, Galantino je također napomenuo: "Što bismo bili mi, talijanski biskupi, bez Italije? Naša misija ne može biti odvojena od sudbine naše države kojoj smo ne samo vjerni, nego joj i služimo.

To znači da papa, biskupi i prezbiteri imaju potrebu biti uključeni u društvo koje je čvrsto, ali koje sluša i pomaže mu".

Papa Franjo u ožujku 2014. godine imenovao je Galantina glavnim tajnikom CEI-ja. Dakle, moglo bi se reći da je on papin čovjek. Nakon imenovanja fratra Ivice Petanjka krčkim biskupom, papa bi trebao naći zamjene za još trojicu hrvatskih biskupa (vojni ordinarij Juraj Jezerinac te gospićki i šibenski biskupi Mile Bogović i Ante Ivas idu u mirovinu). Bit će zanimljivo vidjeti hoće li među njima biti netko nalik na Galantina i hoće li kazati da nacionalistički ispadi umotani u domoljublje donose glasove pojedincu, ali kako taj zasigurno nije dobar političar.

>>Vatikan ne osuđuje rezultate referenduma o homoseksualnim brakovima

>>Svećenika iz Italije traže i hrvatski spasioci

Komentara 3

DU
Deleted user
09:03 21.08.2015.

Taj talijanski biskup samo varira prastaru izreku da je politika jako srodna najstarijem zanatu na svijetu. Razlika je tek u tome što se bavljenje najstarijim zanatom uglavnom drži nečasnim poslom (možda zato što njime bave ponajviše žene - muškom licemjerju nikad kraja), a bavljenje politikom časnim zanimanjem (vjerojatno zato što ga prakticiraju uglavnom vrli muškarci), ali prava razlika više je tehničke naravi, a bît je u milimetar ista. Da se taj biskup ne mora izražavati diplomatski, umjesto izraza "harem lukavih" mogao je mirne duše, kao na primjer moja malenkost, reći da su političari, i to ne samo u Italiji nego svugdje po današnjem svijetu, povlaštena kasta najobičnijih beskrupoloznih varalica i opsjenara velikog kalibra, i ništa ne bi pogriješio (na um mi pada primjer tzv. uspješne Hrvatske koju će nam uskoro podariti najveći domaći opsjenari Čačić Ratko i Josipović dr. Ivek, mo'š mislit'). No, politička kasta i mediji koji joj služe jako su alergični na istinu, pa je upravo zato i izmišljen pojam tzv. političke korektnosti. Reci nešto što se njima ne sviđa, a pogotovo nešto je istina, odmah si proglašen konzervativcem, natražnjakom, zatucancem i općenito smećem najgore vrste. To je današnja demokracija.

RE
reborn
23:26 20.08.2015.

E moj Tomaševiću, kada naši biskupi izjave nešto na tragu "što bismo bili mi, talijanski biskupi, bez Italije? Naša misija ne može biti odvojena od sudbine naše države kojoj smo ne samo vjerni, nego joj i služimo.", onda ih se redovito proziva za nacionalizam i za miješanje crkve u politiku. A gle čuda - ovdje upravo takvo ponašanje hvališ, iako na kraju teksta spočitavaš opet biskupima kako podržavaju nacionalističke ispade! Tomaševiću, sva sreća što biskupe imenuje papa, a ne ti...

Avatar Lutkica
Lutkica
09:40 21.08.2015.

Galantino:"Politika je harem prevaranata."...Salvini:"Većina biskupa koje poznajem je normalna,osim onih koji imaju debeli novčanik, jer se bave politikom."..inače De Gasperi kojem je crkva dala titulu Božjeg Sluge i skoro proglasila blaženim, je bio demokršćanin i antifašist koji je znao i Papi reči NE kad je trebalo, jer se borio za laičku državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije