Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjeduju već danima

Liječnici u štrajku jer nisu dobili plaće

Foto: Facebook/Murterska butiga
1/3
01.07.2024.
u 08:28

Djelatnici Doma zdravlja Šibensko-kninske županije bez plaća su ostali zbog kašnjenja EU novca, ovrha, ali i neisplativih ambulanta

Djelatnici Doma zdravlja Šibensko-kninske županije prosvjeduju već danima zbog neisplate plaća. Prošlog su tjedna stigli i pred vrata ravnatelja Petra Čaglja, gdje im je obećano da će već sutra primiti plaću za svibanj. Do toga očito nije došlo, jer dio djelatnika stupio je u štrajk. Plaće djelatnicima Doma zdravlja Šibensko-kninske županije s ambulantama u Šibeniku, Kninu i Drnišu kasne dva mjeseca. Direktor Čagalj novinarima je kazao da je problem u sustavu HZZO-a koji je mijenjao informatički sustav pa su radnici zbog toga ostali bez mjesečnih primanja. Pri tome je naglasio da su županijski Dom zdravlja sustigle neke ovrhe, kao i da kasni europski novac za financiranje specijalizacija.

Zbog neodrživog stanja u rješavanje problema uključila se Županija, jer ona je kao osnivač odgovorna osigurati da stanje bude održivo, odnosno da potrebe građana budu zadovoljene, ali i da se smanji potrošnja na terenu tamo gdje se to može. Čagalj je za Šibenski portal precizirao da postoji dvadesetak ambulanta koje gotovo da i nemaju pacijente te prebacio lopticu na politički teren. Potrebno je imati političke hrabrosti da se taj problem riješi, ali to će malo značiti mještanima na otoku Murteru, gdje su djelatnici stupili u štrajk, što je jasno navedeno porukom koju su izvjesili na ulazu u ambulantu.

Otočani se preko društvenih mreža raspituju gdje i kako mogu doći do pomoći, zamjenska ambulanta privremeno je bila u obližnjem Tisnom, ali ne mogu se svi lako prevesti do drugog mjesta. Šibensko-kninski župan Marko Jelić tvrdi da je sve posljedica povećanja plaća koje je Vlada provela, ali dodatna sredstva nije osigurala pa je, kako tvrdi, sve palo na Županiju kao osnivača Doma zdravlja koji ne može pokriti povećane troškove. U međuvremenu, doznali smo da bi murterska ambulanta od ponedjeljka ipak trebala konačno dobiti liječnika koji je spreman raditi. Konkretno i dugoročno rješenje financijske krize i dalje se traži.

 

GALERIJA Jahta u makarskoj luci za vrijeme gašenja požara okrenula se na bok
1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije