išao bi na recept

Lijek protiv korone uskoro i u kapsulama: 'Mogao bi se primjenjivati kod kuće'

Laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Stampar
Foto: Emica Elveđi/Pixsell
1/3
10.12.2021.
u 23:58

Liječnici upozoravaju da nijedan lijek nije zamjena za cjepivo

Novi lijek za liječenje koronavirusa trebao bi u Hrvatskoj biti do kraja mjeseca, a riječ je o sintetskom lijeku koji se daje osobama koji imaju lakši oblik bolesti. 

- Riječ je o sintetskim lijekovima, kombinacija dva antitijela koja se daju ljudima koji imaju blaži oblik bolesti, koji nisu na kisiku. Daju se do pet dana od pojave simptoma bolesti i kod osoba kod kojih se očekuje da se tijek može zakomplicirati - kazao je za RTL Danas Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Taj će se lijek primati u obliku infuzije i u dnevnim bolnicama.

- Trenutno su odobrena tri lijeka za liječenje bolesti COVID-19 i imamo još dva lijeka kod kojih je indikacija proširena i mogu se koristiti za liječenje COVIDA - rekla je Tihana Šlezak, epidemiologinja u HALMED-u.  

Europska regulatorna agencija dala je preporuku, a uskoro bi trebala i odobriti upotrebu prvog lijeka protiv COVIDA koji bi se pio u obliku kapsula. Slovenija ga je već odobrila, iako nije službeno registriran.

- Bio bi za pacijente koji su razvili bolest, ali nije teži oblik bolesti, ne zahtijevaju terapiju kisikom. Išao bi za odgovarajuću indikaciju u konzultaciji s liječnikom, išao bi na recept i mogao bi se primjenjivati kod kuće - objasnila je Šlezak. Lijek bi se trebao uzimati u što kraćem roku od pojave simptom, dva puta na dan tijekom pet dana.

Ipak, liječnici upozoravaju da nijedan lijek nije zamjena za cjepivo. - Cjepivo je prva linija obrane. Lijekovi se daju kod blažih oblika bolesti za prevenciju težih oblik bolesti, hospitalizaciju i komplikacije. S tim lijekovima očekujemo da ćemo rasteretiti bolnički sustav, da će biti manje potrebe za dolaskom u bolnice i manje težih oblika bolesti - kazao je Puljiz.

VIDEO HZJZ dopunio preporuke o cijepljenju, Pfizerovo cjepivo odobreno i za djecu stariju od 5 godina.

Komentara 6

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
00:25 11.12.2021.

Opet nešto na brzinu iz iste garaže.

LE
Lezerni
08:04 11.12.2021.

Da malo karikiram, znaci kad uzmem Ibuprofen 400 kod glavobolje, on nije zamjena za cjepivo protiv glavobolje?! Ovo ludilo ide sve dalje i dalje....

AG
Agram1960
07:48 11.12.2021.

Uttar Pradesh država od 250m stanovnika jučer SAMO 5 novooboljelih. Ali oni već godinu dana koriste Ivermectin - kao profilaksu, tri dana po 12mg! Tko je tu lud i laže i obmanjuje svjesno čovječanstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije